gembershots-gezond-marketingtruc
Health

Gembershots: super gezond voor je of slimme marketing truc?

Gezond eten is goed voor je lichaam en geest. Tegenwoordig speelt de voedselindustrie handig in op onze wens naar gezond eten door met de meest uiteenlopende gezonde drankjes te komen. De havermelk, smoothies en gembershots nemen in de schappen steeds meer ruimte in. Maar hoe gezond zijn deze producten? Is een gembershot bijvoorbeeld wel zo’n superdrankje als wordt beweerd, of is het eerder een slimme marketingtruc? 

Gezonde werking van gember

Gember wordt al jaren gezien als een zogenaamd ‘superfood’. Dit omdat pure onbewerkte gember bomvol met goede vezels, vitaminen en mineralen zit. Pure gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en helpt bijzonder goed tegen misselijkheid. Gember kan in heet water gedronken worden als thee of in diverse maaltijden worden verwerkt.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van gember, zijn er ook nadelen aan het vele gebruik van de plant. Zo kun je beter niet te veel gember nemen als je hartkwalen hebt of als je zwanger bent. Een overmaat aan gember zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk en kan leiden tot maagklachten. Neem dus niet meer dan 3 kopjes verse gemberthee per dag.

gembershots-gezond-gemberthee

Gembershots echt zo gezond?

Thee met verse gember is dus (met mate) goed voor je gezondheid. Maar hoe zit het met gemberdrankjes? Op de labels van deze drankjes worden de gezondheidsvoordelen van gember vaak benoemd. Het enige probleem is dat het drankje soms maar een heel klein beetje gember sap bevat. Zo merkte Leroy van het Instagram account @voedingsweetjes op dat sommige gembershots van de supermarkt maar 9% gembersap bevatten.

In een reel bespreekt hij diverse gembershots van de Albert Heijn, en komt tot de conclusie dat de meeste shots vooral uit sap van andere vruchten bestaat. Zo bevat één gembershot uit het assortiment slechts 9% gember en 83% appelsap. Appelsap bevat veel suiker, waardoor het drankje opeens een stuk minder gezond is. Of een gemberdrankje gezond is hangt dus erg af van de ingrediënten die erin zitten. Daarnaast is het eten van verse gember altijd beter dan het bewerkte sap. Wil je dus echt gezond zijn, maak dan je eigen smoothie met groenten, fruit en een stukje gember. Dan weet je dat je sowieso goed zit.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!