gemiddeld-pensioenbedrag-nederland-2023
Geld & Carrière

Dit pensioenbedrag ontvangen Nederlanders gemiddeld in 2023

Droom jij wel eens van het moment dat je eindelijk met pensioen kan gaan? Het is een heerlijk vooruitzicht om  in een lekker warm land als Zuid-Frankrijk te gaan genieten van je oude dag. Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt een pensioenbedrag op. Maar wat is een pensioen precies, en hoeveel pensioen kan je na werk verwachten? Wij zochten het voor je uit. 

Hoe werkt het pensioen in Nederland?

Laten we allereerst beginnen met de definitie van pensioen. In de volksmond wordt dit woord vaak genoemd, maar lang niet iedereen weet wat precies onder het pensioen valt. Het pensioen is een uitkering die wordt gegeven aan iedereen die hun loopbaan hebben afgerond en dus officieel ‘met pensioen’ zijn gegaan. Je krijgt het pensioen dus niet als je tijdelijk stopt met werken. Er bestaan verschillende soorten pensioen, waaronder AOW, werkgeverspensioenen en individuele pensioenen.

De Algemene Ouderdomswet (AOW) is een verzekering voor het hele Nederlandse volk. Dit betekent dat iedereen die de AOW-leeftijd heeft bereikt, van de overheid een uitkering ontvangt. De AOW-leeftijd is afhankelijk van hoe lang je in Nederland hebt gewoond, je leeftijd en je gezinssituatie. Werk je daarnaast in loondienst en is je werkgever aangesloten bij een pensioenfonds, dan ontvang je vanuit dit fonds een bedrag gebaseerd op het aantal jaren dat je in dienst was en je salaris. Daarnaast is het mogelijk dat je zelf een pensioenbedrag opbouwt door te investeren, sparen of beleggen.

pensioenbedrag gemiddeld vrouwen

Wat is het gemiddelde bruto pensioenbedrag in 2023?

Nederland heeft een erg goed pensioenstelsel. Nadat je stopt met werken, krijg je een maandelijks bedrag binnen waar je goed van kunt leven. Hoe hoog het pensioen dat je ontvangt uiteindelijk wordt, hangt af van diverse zaken, zoals hoe goed het gaat met de economie en of de inflatie is toegenomen. Het CBS brengt elk jaar cijfers uit over de hoogte van de pensioenen. Naast je AOW zijn er uiteraard zijn er ook slimme manieren om vroeger met pensioen te gaan.

Het gemiddelde pensioenbedrag van AOW-huishoudens in 2023 is gecorrigeerd voor inflatie rond de € 5135. Voor verschillende soorten huishoudens ziet het bruto gemiddelde pensioen er als volgt uit: alleenstaande vrouwen krijgen € 3185, terwijl alleenstaande mannen gemiddeld € 3790 krijgen. Bij stellen waarbij één persoon AOW ontvangt, komt gemiddeld € 7231 binnen. Als beide personen AOW ontvangen ligt dit op € 5685, en het gemiddelde van alle soorten huishoudens is € 5148 aan pensioen per maand.

pensioenbedrag-gemiddeld

Het gemiddelde netto pensioenbedrag

Deze bedragen krijg je helaas niet maandelijks op je rekening gestort. Voordat je je geld ontvangt, gaat er namelijk nog een deel naar belastingen en premies. Het uiteindelijke bedrag dat je maandelijks ontvangt valt dus een stuk lager uit. Het netto pensioenbedrag is afhankelijk van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je alleenstaand of gehuwd bent en of je naast je pensioen nog andere inkomsten ontvangt. Via de online Bruto Netto calculator kun je berekenen welk netto bedrag je ongeveer kunt verwachten.

Over het algemeen ontvangen alleenstaande vrouwen maandelijks gemiddeld € 2632 aan pensioen, en alleenstaande mannen € 3105. Een stel waarvan één persoon AOW ontvangt schrijft € 5380 bij op zijn rekening, terwijl een stel dat beiden AOW ontvangt € 4711 krijgt. Het gemiddelde netto pensioen van alle soorten huishoudens komt neer op € 3957 per maand. Iets lager dan het bruto bedrag dus, maar alsnog een geschikt bedrag om heerlijk van je vrijheid te gaan genieten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!