Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde pensioenbedrag per maand in Nederland

gemiddelde-pensioenbedrag-nederland
Foto: Freepik

Hoewel werken soms best leuk kan zijn, is het ook een lekker idee dat we op een gegeven moment van ons pensioen kunnen genieten. Hoeveel pensioen je uiteindelijk ontvangt, hangt van verschillende factoren af, waaronder je leeftijd, het aantal jaren dat je hebt gewerkt, en de premies. Ben je benieuwd wat de gemiddelde pensioengerechtigde Nederlander op dit moment op zijn bankrekening gestort krijgt? Womanly zocht het voor je uit. 

Hoe bouw je een pensioen op?

Als je in loondienst werkt bij een werkgever, dan ontvang je vaak maandelijks een pensioenbedrag. Dit geldt niet voor alle werkgevers, en bijvoorbeeld ook niet voor mensen die zelfstandig zijn. Zij moeten zelf zorgen voor hun pensioen. Hoeveel pensioen je uiteindelijk ontvangt, hangt onder andere af van de hoogte van het salaris, hoeveel jaren je pensioen hebt afgedragen, je pensioenpremie en of je zelf nog andere pensioenregelingen hebt getroffen.

Naast het pensioen van je werkgever, ontvangt iedere Nederlander ook een AOW als zij eenmaal de AOW-leeftijd hebben bereikt. Op dit moment ligt deze AOW leeftijd tussen de 65 en 67 jaar. Hoeveel pensioen je in totaal nu toe hebt opgebouwd, is eenvoudig in te zien op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website verzamelt alle gegevens over het pensioen dat je in je arbeidsverleden hebt opgebouwd. Zo zie je in één oogopslag welk bedrag je tijdens je pensioen op je bankrekening kan verwachten.

pensioen-nederlanders-sparen

Wat is het gemiddelde pensioenbedrag per maand?

Door de verschillende factoren kan het pensioenbedrag per persoon nog best wat verschillen. Ook is het gemiddelde bedrag door de jaren heen onderhevig aan inflatie. De website Raisin.nl heeft het gemiddelde pensioen bedrag over 2023 berekend, al kan dit niet met zekerheid gezegd worden. Er bestaan namelijk niet veel betrouwbare recente gegevens en de definitie van wat het pensioen precies inhoudt verschilt. Zo nemen sommige berekeningen ook het bezit van bijvoorbeeld een tweede huis ook mee in het pensioenbedrag.

Over het algemeen schat Raisin de gemiddelde netto pensioenbedragen van Nederlanders in 2023 als volgt:

Alleenstaande vrouwen: € 2632
Alleenstaande mannen: € 3105
Paar, één persoon ontvangt AOW: € 5380
Paar, beide personen ontvangen AOW: € 4711
Gemiddelde alle soorten huishoudens: € 3957

Zoals gezegd kan het pensioenbedrag per persoon flink verschillen. Ook zijn er mensen die naast hun pensioen nog wat extra bijverdienen. Wil je precies weten hoe de gemiddelde bedragen zijn opgebouwd? Kijk dan op de website van Raisin.

pensioenbedrag-nederland