Geld & Carrière

Dit is het gemiddelde salaris van een lerares in Nederland

gemiddelde-salaris-lerares

Heb je er wel eens over nagedacht om lerares te worden? Als docent voor de klas heb je een veelzijdig beroep waar je veel voldoening uit kan halen. Als lerares heb je de taak om zowel kinderen als volwassenen te onderwijzen en te ondersteunen in hun leerdoelen. Hoewel het werk van een docent natuurlijk van onschatbare waarde is, delen we hierbij toch graag wat een lerares gemiddeld per maand verdient.

Gemiddelde salaris van een lerares

Zoals bij veel beroepen hangt het gemiddelde salaris van een lerares af van verschillende factoren. Zo verschilt de hoogte van het salaris per type onderwijs, het aantal jaren ervaring en de regio waarin je werkt. Leraressen in het hoger onderwijs verdienen over het algemeen meer dan hun collega’s in het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

Het gemiddelde salaris van een docent ligt verrassend hoog, al kan het wat ons betreft niet hoog genoeg zijn. Zo verdient een lerares in het basisonderwijs bruto tussen de €2678 en €5990 per maand. In het voortgezet onderwijs ligt het salaris tussen de €2882 en €6178, terwijl een docent in het MBO tussen de €2915 en €6065 per maand kan verdienen. Voor docenten in het hoger onderwijs ligt het salaris hoger, namelijk tussen de €3453 en €6813 per maand.

lerares-gemiddeld-salaris

Salaris lerares afhankelijk van opleiding

Het salaris van een docent kan ook afhangen van het soort onderwijs dat je geeft. Docenten in het technisch onderwijs of in het beroepsonderwijs hebben vaak een hoger salaris dan in het algemeen vormend onderwijs. Dit komt doordat er in deze sectoren een grotere vraag is naar gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Denk je erover na om het onderwijs in te gaan, dan kan het dus verstandig zijn om je te specialiseren.

Ook de opleiding die je hebt gevolgd kan verschil maken in het salaris dat je ontvangt. Heb je een universitaire studie afgerond, dan kun je aan de slag op het voortgezet onderwijs of hoger onderwijs. Voor het basisonderwijs is een opleiding aan de PABO een goede keuze. Vanwege het lerarentekort heeft de overheid diverse subsidies en tegemoetkomingen ingesteld om de mensen te stimuleren toch het onderwijs in te gaan. Bezoek het Onderwijsloket voor meer informatie.

salaris-lerares