gemiddelde-spaargeld-nederlanders-huishouden-leeftijdscategorie
Geld & Carrière

Het gemiddelde spaargeld van Nederlanders per huishouden en leeftijdscategorie

Het leven werd de afgelopen maanden opeens een stuk duurder. Viel je al niet flauw bij het zien van je gasrekening, dan zijn het de prijzen van de boodschappen wel die ons flink laten schrikken. Goed op je spaargeld letten is in deze tijd geen overbodige luxe. Gelukkig staat Nederland bekend om zijn spaarzaamheid. Vraag jij je af of je genoeg spaart per maand? En ben je stiekem wel benieuwd hoeveel anderen overhouden? Wij zochten voor je uit hoeveel spaargeld Nederlanders gemiddeld op hun rekening hebben staan. 

Gemiddelde spaargeld per huishouden

Hoewel de corona crisis voor sommige mensen een flinke aanslag in hun inkomen was, blijkt er in die periode voor een recordbedrag te zijn gespaard in Nederland. Sinds de uitbraak kwam er gemiddeld zo’n €6500 op de spaarrekeningen bij. Nog nooit eerder is er in zo’n korte periode zo veel geld op de spaarrekeningen bij gekomen: heeft al dat thuiszitten toch nog een voordeel gehad.

Volgens de laatste cijfers van het CBS komt het gemiddelde spaarbedrag per huishouden uit op €46.300 euro. Schrik je van dit bedrag? Geen zorgen, dit bedrag geeft niet zo’n realistisch beeld. De rijke Nederlanders trekken het getal namelijk flink omhoog. Je kunt beter kijken naar de ‘mediaan’, waaruit blijkt dat een gemiddeld gezin zo’n €18.200 spaargeld heeft. De mediaan is het getal waarbij de helft van de Nederlanders minder dan dit bedrag heeft, en de helft meer.

spaargeld-gemiddeld-nederlanders

Gemiddelde spaargeld per leeftijdscategorie

Om te checken of je met je spaarrekening op de goede weg zit, is het beter om te kijken naar leeftijd en woonsituatie. Deze factoren zijn namelijk van grote invloed op het gemiddelde spaarbedrag. Zo zijn je kosten als alleenstaande hoger dan als je met iemand samen bent, en trekt het krijgen van kinderen het bedrag juist weer naar beneden.

De leeftijdscategorie 25-35 had in 2021 een mediaan bedrag van €9000 op z’n spaarrekening staan. Vanaf 45 loopt dit op tot €25.000. De leeftijdscategorie van 65 tot 85 jaar heeft het meeste spaargeld opgebouwd: hier is het mediaan bedrag €28.200. Alleenstaanden weten zo’n €9.100 te sparen, terwijl je als stel aan de €30.000 komt.

spaargeld-gemiddeld-nederlanders

Hoeveel geld moet je sparen?

Raak je onzeker bij het zien van deze cijfers? Niet doen, want sparen is zeker niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Het vermogen is Nederland is heel ongelijk. Het is daarom voor veel mensen helemaal niet mogelijk om iets opzij te zetten. Volgens het CBS heeft 1 op de 5 van de Nederlanders minder dan €2500 gespaard. 11 procent van de bevolking heeft niks gespaard, terwijl 10 procent van de Nederlanders meer dan een ton op z’n rekening heeft staan.

De verschillen zijn dus groot. Stel jezelf daarom geen al te grote doelen als het op je spaargeld aankomt. Probeer bijvoorbeeld elke maand 10% van je inkomen opzij te zetten. Bij internetbankieren is het mogelijk om een automatische boeking in te stellen: zo geef je het spaarbedrag niet alsnog ongemerkt uit. Alle kleine beetjes helpen!

spaargeld-gemiddeld-nederlanders

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!