student-gemiddelde-studieschuld-aflossen-
Geld & Carrière

Zo hoog is de gemiddelde studieschuld van Nederlanders

Als je aan je studie begint wil je ook wel eens genieten tussen al dat studeren door. Je drinkt elke weekend drankjes met vriendinnen en maakt de mooiste reisjes. Lange leve de studententijd!  Je gaat dat geleende bedrag heus wel terugverdienen. De banen liggen tenslotte voor het oprapen, dus dat komt vast wel goed! Of toch niet? Maak je, je druk om die hoge schuld die elke maand oploopt? Een zorg minder: je bent niet alleen!

Totale studieschuld vorig jaar

Het aantal personen met een studieschuld was begin 2021 hoger dan het jaar daarvoor. Sinds de basisbeurs is afgeschaft en het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd schieten de schulden bij ome DUO elk jaar enorm omhoog.

Niet schrikken, maar volgens het onderzoek van het CBS bedraagt de totale studieschuld van huidige en oud-studenten vorig jaar maar liefst 24.4 miljard euro. Dat zijn nog eens een hoop mooie tassen en drankjes bij elkaar. Waar wij benieuwd naar zijn is de gemiddelde schuld per student. Womanly zocht het voor je uit.

studieschuld

Gemiddelde studieschuld per student

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde schuld per persoon rond de €15.200 ligt. Maar dit is zoals je leest het gemiddelde. Onder dit gemiddelde zijn er ook mensen die wel 70.000 of meer moeten aflossen. Oef, dat is zeker niet niks! De groep studenten tussen de 25 en 30 jaar hebben de grootste studieschuld met een gemiddeld van €19.100.

Dit heeft er ook mee te maken dat deze leeftijdsgroep vaak klaar is met de studie en op dat moment begint met het aflossen van de opgebouwde studieschuld. Best logisch dat studenten met de minste studieschuld dus jongeren tot 20 zijn.  Deze groep is net begonnen met hun studie en lossen dan vaak een schuld af. Gemiddeld zitten zij met een schuld van €2.600

Aflossen studieschuld kost tijd

We weten natuurlijk allemaal dat je de studieschuld ook nog moet gaan aflossen als je klaar bent met je studie. Ooit komt het moment toch echt daar en moet je er misschien wel geld voor opzij leggen. Ben je benieuwd hoeveel dit per maand ongeveer zal zijn? DUO heeft een handige rekenhulp om het maandbedrag van je studieschuld uit te rekenen.

Het afschaffen van het leenstelsel heeft even tijd nodig, maar de verwachting is dat de gemiddelde schuld onder studenten fors zal afnemen als de basis en aanvullende studiebeurs weer worden ingevoerd. Hebben de afbetalers wellicht niets aan, maar voor de nakomelingen is het wel goed nieuws.

student

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!