Beauty

Gerstekorrels: wat zijn het en hoe kom je van die krengen af?

gerstekorrels-voorkomen-behandelen
Foto: Freepik

Gerstekorrels, die kleine, harde bultjes die vaak op de huid verschijnen, zijn voor velen van ons geen onbekende. Deze onschuldig ogende huidproblemen kunnen wel behoorlijk vervelend zijn en ons zelfvertrouwen aantasten. Womanly vertelt je wat gerstekorrels precies zijn, waarom ze ontstaan, en belangrijker nog, hoe je ze kunt behandelen en voorkomen. Lees hier hoe je van die krengen afkomt en weer een stralende huid krijgt.

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte of gelige bultjes die meestal op het gezicht verschijnen. Ze ontstaan wanneer dode huidcellen en talg (huidolie) zich ophopen in de poriën en de uitgang van de haarzakjes blokkeren. In tegenstelling tot puistjes hebben gerstekorrels geen ontsteking en voelen ze meestal hard aan. Gerstekorrels komen met name voor in het gezicht.

Gerstekorrels ontstaan doordat dode huidcellen en talg ophopen in de poriën, waardoor de uitgang van de haarzakjes wordt geblokkeerd. Deze ophoping kan veroorzaakt worden door onvoldoende afschilfering van dode huidcellen, het gebruik van te zware huidverzorgingsproducten, onjuiste make-up verwijdering, en zelfs hormonale schommelingen. Als deze factoren samenkomen, creëren ze de ideale omstandigheden voor het ontstaan van gerstekorrels.

gerstekorrels-voorkomen

Hoe kom je van gerstekorrels af?

Nu je weet wat gerstekorrels zijn en waarom ze ontstaan, hebben we de volgende tips voor je om er vanaf te komen:

1. Raak ze niet aan: Hoe verleidelijk het ook is: probeer gerstekorrels niet zelf uit te knijpen, omdat dit tot littekens kan leiden. Laat dit over aan een professional.

2. Regelmatige reiniging: Zorg voor een goede huidverzorgingsroutine, inclusief milde reiniging en exfoliatie om dode huidcellen te verwijderen.

3. Professionele behandeling: Een dermatoloog of huidspecialist kan gerstekorrels veilig verwijderen met behulp van een steriele naald.

4. Aanpassen van huidverzorging: Gebruik lichte, niet-comedogene producten om poriën niet te verstoppen.

gerstekorrels-behandelen

Hoe kun je gerstekorrels voorkomen?

Om toekomstige gerstekorrels te voorkomen:

1. Zorg voor een goede huidverzorgingsroutine: Reinig je gezicht regelmatig en exfolieer met een zachte scrub om dode huidcellen te verwijderen.

2. Kies de juiste huidverzorgingsproducten: Gebruik producten die geschikt zijn voor jouw huidtype en niet-comedogeen zijn.

3. Verwijder make-up grondig: Zorg ervoor dat je al je make-up verwijdert voor het slapengaan.

4. Bescherm je huid: Gebruik zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de zon, aangezien zonneschade gerstekorrels kan verergeren.

Als je last hebt van gerstekorrels en twijfelt over de behandeling, raadpleeg dan altijd een dermatoloog voor professioneel advies. Met de juiste aanpak raak je die krengen zó kwijt.