Food & Drinks

Gesmolten kaas: ongezonder dan “gewone” kaas?

gesmolten kaas ongezond.jpg

Gesmolten kaas ziet er veel vetter uit dan een gewone plak kaas. Daardoor lijkt het gelijk een stuk ongezonder. Kun je dus toch beter, zoals een echte Hollander, een gewone bruine boterham met kaas eten dan een tosti? Of lijkt dit alleen maar zo doordat het er vettiger uit ziet. Wij wilden dit graag weten en zochten het dus voor je uit.

Is gesmolten kaas vetter dan “gewone” kaas?

Wie is er niet gek van een heerlijke tosti waarbij de kaas zo lekker zacht en romig wordt. Wij in ieder geval wel. Beetje ketchup erbij, mjammie. Maar het ziet er wel gelijk veel vetter uit dus ook ongezonder. Dat vettige komt doordat bij gesmolten kaas het vet zich afscheidt en dus duidelijk zichtbaar wordt. En hoe jonger de kaas hoe romiger. Maar dat geeft natuurlijk wel die speciale structuur waardoor het zo lekker wordt.

Wees gelukkig  niet ongerust. Zo’n warme tosti gaat niet opeens meer calorieën bevatten dan een gewone boterham met kaas. Tenslotte bevat het nog steeds dezelfde ingrediënten als daarvoor en is er geen extra vet toegevoegd. Alleen de ketchup die je erbij eet bevat vet en vooral veel suiker. Dat is dus het ongezonde deel van je tosti kaas. Ala je daar niet teveel van neemt hoef je je geen zorgen te maken.

is-gesmolten-kaas-ongezond

Is het dan echt helemaal niet ongezond?

Het hangt natuurlijk wel een beetje van de kaassoort en het gerecht af. Niet iedere kaas smelt even goed. Dat hangt af van het stremsel wat wordt gebruikt. Halloumi en ricotta bevatten bijvoorbeeld geen stremsel. Maar zure kazen zoals Emmentaler en Gruyere zijn juist heel geschikt om te smelten. Dus ook voor een heerlijke kaasfondue. En daar zit het nu precies het probleem. Hier ga je snel teveel van eten en met veel sausjes en brood erbij wordt het weer wat ongezonder natuurlijk. Net als een bak nacho’s met gesmolten kaas. Gewoon niet te vaak eten dus!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!