Food & Drinks

Deze etenswaren moet je echt nooit aan jouw kat geven

eten-beter-niet-aan-kat-geven

We schreven al eerder over eten dat je beter niet aan je hond kunt geven, maar ook voor je kat zijn er de nodige etenswaren waar ze niet tegen kunnen of zelfs heel ziek van kunnen worden. Je wilt natuurlijk het beste voor je huisdier en daarom is het handig om te weten welk eten je beter kunt mijden. Wij zochten uit welke dit zijn.

Hoe kun je vermijden dat je kat verkeerde dingen eet?

Het is natuurlijk het handigst om te zorgen dat het uit de buurt blijft van je kat. En dat je ze alleen geeft wat ze echt nodig hebben. Dus geef geen eten dat voor mensen is gemaakt. Dat is meestal te vet, te zout of bevat zaken die niet echt goed zijn voor je kat. Ook kan je kat beter geen hondenvoer eten. Niet dat het giftig is, maar op de lange termijn gaan ze zaken zoals eiwitten en aminozuren missen. Een hond heeft namelijk andere behoeftes dan een kat.

Zorg er dus voor dat je etenswaren buiten bereik blijven van je kat. Eten bewaren in kastjes zorgt ervoor dat de meest slimme kat deze niet open kan krijgen. Voorkom dat ze tijdens het koken en eten op je aanrecht of tafel komen. Dit is eigenlijk altijd beter om af te leren. En voer ze dus geen restjes van je eigen eten. Als je vermoedt dat ze toch iets verkeerd hebben gegeten check dan even met de dierenarts of het kwaad kan.

dit-eten-beter-niet-aan-kat-geven

Welke dingen kan je kat dus echt niet eten?

Ui en knoflook: Hier vallen dus ook sjalotjes en lente-ui onder. Deze kunnen schade veroorzaken aan de rode bloedcellen en dit kan leiden tot bloedarmoede. Ook uiensoep of knoflookpoeder kan al gevaarlijk of zelfs giftig zijn. Als je kat dus lusteloos wordt, bleek tandvlees heeft of donkere of oranje oranje moet je echt even naar de dierenarts gaan.

Rauwe eieren, rauw vlees en botten: Rauwe eieren of rauw vlees kan salmonella of e-coli bevatten, wat zowel voor de mens als voor je dier niet goed is natuurlijk. Ze gaan er van braken en krijgen diarree. Salmonella kan ook worden overgedragen via de mens, dus zorg voor schone handen na het koken. Rauwe eieren kunnen ook een enzym overdragen waar je kat een huid-en vochtprobleem van kan krijgen.

geen-melk-aan-je-kat-geven

Kan een kat wel melk drinken?

Katten houden echt wel van melk maar het is eigenlijk niet zo goed voor je kat. Ze kunnen het lastig verteren en kunnen er dan diarree of op zijn minst maagpijn van krijgen. Niet leuk voor de kat, maar zeker ook niet voor jou zelf. Sommige katten hebben hier geen last van maar beter voorkomen dan dat je kat er last van krijgt. Zeker bij kittens kunnen ze er spijsverteringsproblemen van krijgen en dat wil je toch niet.

Chocola en cafeïne : Net als een hond niet tegen chocola kan is het voor je kat ook niet aan te raden. Ze zullen er niet zo snel dood aan gaan zoals een hond maar er zitten methylxanthines in en die kunnen zorgen voor diarree, braken, koorts en een ongewoon hartritme. Vooral de donkere chocola is slecht. Ook drankjes met cafeïne kunnen dit veroorzaken. Vermijd  trouwens ook dat ze druiven of rozijnen eten, dit kan leiden tot nierfalen. En geef ze geen alcohol!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!