
Zo gevaarlijk kunnen detox methoden voor je lichaam zijn
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
Detoxen is al een tijdje een populaire trend in de wereld van gezondheid en welzijn. Mensen geloven dat het een manier is om hun lichaam te reinigen van schadelijke gifstoffen en het helpt om hun algehele gezondheid te verbeteren. Natuurlijke detox methoden bestaan er in allerlei vormen en producten: van groentesapjes tot reinigen met een zoutkuur. Hoewel het idee van het reinigen van het lichaam gezond klinkt, zijn er ook gevaren verbonden aan het gebruik van natuurlijke detox methoden.
Lever als detox machine
Wanneer we detoxen, denken we dat we ons lichaam een handje helpen. Maar in de realiteit heeft ons lichaam deze extra detox middelen niet nodig. Het is er namelijk erg goed in om zichzelf van de afvalstoffen te ontdoen. Natuurlijk is het wel gezond om te ‘detoxen’ door een tijdje minder alcohol te drinken of minder vet te eten. Maar andere ‘extreme’ detox middelen, zoals een uitgebreide sapkuur, geven geen wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen.
De lever zelf is bijvoorbeeld een uitstekende detox machine die geen middelen van buitenaf nodig heeft om beter zijn werk te doen. Integendeel: wanneer je (te lang) een detoxkuur doet waarbij je bijvoorbeeld alleen maar vloeistoffen binnenkrijgt, ontvangt de lever niet de voedingsstoffen die het nodig heeft om effectief te ontgiften. Hierdoor werkt hij juist slechter dan beter.
Verstoren van de darmflora en stofwisseling
Ons lichaam heeft een gezonde darmflora nodig om voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten te absorberen. Wanneer we ons dieet drastisch veranderen, kan dit de darmflora verstoren. Ook het uitspoelen van de darmen, vaak gezien als een gezonde ‘reset’ van de darmen, is eerder schadelijk dan goed. Bij het spoelen neem je namelijk vooral gunstige micro-organismen mee, waardoor de balans in je darmen verstoort.
Het volgen van een streng dieet of langdurig nemen van sapkuren kan ook je stofwisseling verstoren. Zo kan het lichaam de stofwisseling tijdelijk vertragen, omdat je weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. En als je na zo’n dieet weer normaal gaat eten, kunnen je maag en darmen juist extra in de war raken.
Detoxen niet altijd ongezond?
Is het dan altijd een slecht idee om te detoxen? Niet perse, zeggen voedingsexperts. Zo kan een dieet met vasten soms werken om af te vallen. Ook kan een sapkuur van een paar dagen geen kwaad. Het is alleen niet zo dat het bewezen gezondheidsvoordelen heeft. Bepaalde supplementen, bijvoorbeeld shakes waarin ook klei of kalk is verwerkt, zijn dan wel weer schadelijk voor het lichaam. Deze kun je dus beter laten staan.
Detoxen of niet: over het algemeen geldt dat een gezonde levensstijl met veel beweging en weinig tot geen alcohol het beste werkt. Eet daarbij veel groenten, weinig (rood) vlees en twee keer per week (vette) vis. Probeer ook zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te laten staan. Als je op deze manier leeft, zijn detoxkuren een onnodige extra toevoeging die waarschijnlijk nog het meeste impact op je portemonnee zullen hebben.