Food & Drinks

Tijd voor gezonder broodbeleg: zo maak je je eigen Sandwichspread

home made sandwichspread

Nederland is een typisch “brood eet” land. Bij het ontbijt en de lunch is bij de meesten van ons brood een vast onderdeel. Het beleg is ook vaak vrijwel hetzelfde, kaas, vleeswaren of zoet beleg zoals hagelslag, jam of pindakaas. Best saai en zeker niet altijd gezond. Dus gingen wij op zoek naar iets anders, want dat zou toch moeten kunnen.

Sandwichspread uit een pot ongezond?

Natuurlijk heb je tegenwoordig de humus en de pesto’s maar dat wordt na een tijdje net zo saai als kaas. Dus keken wij rond in de schappen van broodbeleg en kwamen uit bij sandwichspread. We wisten eigenlijk niet dat dit nog bestond. Het leek iets wat je vroeger at tijdens kantoorlunches. Het is een fris beleg wat voornamelijk bestaat uit groente en hartig beleg lijkt altijd gezonder dan zoet beleg. Maar hoe gezond is het eigenlijk.

Sandwichspread is een mengsel van groente en een romige saus. Je hebt er verschillende soorten in zoals met komkommer of tomaat en kruiden. Er zit 30% groente in een potje dus eigenlijk is dat niet zo veel. Het grootste deel hiervan is witte kool met een paar procent paprika.

De rest bestaat dus uit de saus die voor een groot deel uit vetten bestaat. Maar het grootste deel van de toevoegingen is suiker. Per 100 gram zit er in een pot naturel spread 14 gram suiker in. En daarnaast ook nog 2 gram zout wat echt veel te veel is. Al met al eet je dus niet echt veel groente.

ingrediënten sandwichspread

Maak daarom dus je eigen Sandwichspread

We bedachten dat je deze spread dus eigenlijk net zo goed zelf kunt maken. Je hebt wat groente nodig en wat saus en voegt er verder dus geen suiker en zout aan toe. Beslist veel gezonder. We vonden een makkelijk recept op de site van Pauline’s Keuken, waar we groot fan van zijn. Zij heeft altijd heel makkelijke, maar vooral lekkere recepten op haar site staan.

En dit smaakte heerlijk. Dus hierbij delen wij het recept voor het maken van sandwichspread. Je hebt er alleen wel een keukenmachine voor nodig en een schone pot om je spread in te bewaren. Je kunt het eventueel proberen met een staafmixer maar zorg dat het nog wel stevig blijft.

Dit heb je er voor nodig:

 • 0,5 rode paprika
 • 1 lente uitje
 • 1 wortel
 • 1 (liefst zure) augurk
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 1 el (suikervrije) mayonaise
 • 1 tl Dijon mosterd
 • peper en zout

heinz sandwichspread

Zo maak je de sandwichspread

 1. Was de paprika en wortel. Verwijder het uiteinde van de wortel en snijd alles in grove stukken.
  2. Doe dit ook met de lente ui en de augurk.
  3. Doe all groente in de keukenmachine en pulse een aantal keer. Het moet fijn worden maar geen puree.
  4. Doe de groentes in een zeef en laat goed uitlekken. Dep eventueel extra droog met wat keukenpapier.
  5. Meng de yoghurt met de mayonaise en de mosterd en breng op smaak met wat zout en peper.
  6. Meng de groentes erdoor en schep alles in een pot.
  Je kunt dit ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast.