Health

Health check: wat is het gezondste en ongezondste broodbeleg?

gezondste-en-ongezondste-broodbeleg

We zijn in Nederland echte broodeters. Zowel bij het ontbijt als de lunch eten de meesten van ons een boterhammetje. En een boterham moet je natuurlijk beleggen. Ook daar zijn we vrij traditioneel in. Meestal komen we uit op kaas, vleeswaren of 1 van al onze zoete beleg soorten. Hagelslag, pindakaas, jam of chocopasta. We smeren er heel wat van weg. Maar wat is nu eigenlijk wel en niet gezond van al dit broodbeleg.

Pindakaas of kaas, wat is gezonder broodbeleg?

Het klinkt misschien gek, maar je kunt eigenlijk nog beter pindakaas dan kaas op je brood doen. En dit zit eigenlijk voornamelijk in het soort vet wat in beide zit. In kaas zit heel veel onverzadigd vet, wat natuurlijk niet het beste voor je is. In pindakaas zit natuurlijk suiker maar het vet dat er in zit zijn de veel gezondere verzadigde vetten. Het beste is om dan 100% pindakaas te nemen.

Kaas bevat veel vitaminen, zoals vitamine A en B12, verder nog calcium, fosfor, magnesium en zink. Ook de eiwitten zijn er goed in, maar het vele vet maakt het weer een stuk minder gezond. Er zit gemiddeld 60% verzadigd vet in. Dus als je de wat andere varianten kiest, zoals 20+ of 30+ kazen, scheelt dit behoorlijk. Dus vraag hier naar bij de kaasboer want daar is de kaas sowieso lekkerder dan van de supermarkt.

zoet-broodbeleg-ongezond

Beste beleg voor zoetekauwen

Helaas voor de chocolade lovers, chocopasta en hagelslag zijn niet de beste keuzes. Over pindakaas hebben we het al gehad, gezonder dan kaas maar natuurlijk nog steeds veel suiker. En mocht je denken dat appelstroop of vruchtenhagel beter zou zijn valt dit ook tegen.

Vruchtenhagel bevat per beleg ruim 14 gram suiker, dat zijn 3,5 suikerklontjes. Deze staat dus ook bovenaan als ongezond zoet broodbeleg. Neem zoet beleg dus maar beter af en toe en doe banaan, appel of aardbeien op brood als je zin hebt in zoet.

En hoe zit het met de vleeswaren?

Omdat veel vleeswaren bewerkt zijn zit er meestal veel te veel zout in. Bovendien bestaat het natuurlijk uit verzadigd vet, niet het gezondste vet wat er is. Natuurlijk bevat vleeswaren eiwitten en vitamines B1,B2, B6 en B12, Net als ijzer, zink en fosfor. En bevat leverworst veel vitamine A. Maar juist de worst soorten zijn de ongezondste soort.

De kookworsten, zoals de Gelderse worst bevat in 100 gram maar liefst 28 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. En zit er 2,3 gram zout in per 100 gram. Vleeswaren staan daarom ook niet in de Schijf van Vijf. Als je het wilt eten neem dan liefst kipfilet, rosbief of rookvlees. Je kunt zelf deze Filet Americain maken, dan bepaal je zelf het zout en andere toevoegingen. En neem de andere soorten alleen in het weekend.

gezond-broodbeleg-kaas

Kun je dan niets meer op brood eten?

Natuurlijk kun je alles op je brood doen, maar probeer regelmatig even wat anders. Eet eens groente op brood zoals tomaat, komkommer of paprika. Maak zelf eens deze sandwichspread. Grill je groente zoals bijvoorbeeld courgette met wat kruiden, dan is het echt heel lekker. Als je dit combineert met humus of huttenkase of een eitje is het heel gezond. Bovendien geniet je dan dubbel van je af en toe zoet belegde boterham.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!