Food & Drinks

Met deze gezonde avondsnacks slaap je lekker zonder zorgen om je gewicht

gezonde-avondsnacks-slapen-gewicht
Foto: Freepik

Het wordt doorgaans afgeraden om vlak voor het slapengaan te eten. Maar hoe zit het als je toch honger hebt? Met een knorrende maag gaan slapen is ook niet bevorderlijk voor je nachtrust. Je hebt wellicht gehoord dat het eten van avondsnacks na 8 of 9 uur ’s avonds leidt tot gewichtstoename. Maar is dat vooral omdat je ’s avonds vaak zin hebt in ongezonde snacks? Womanly heeft onderzocht of deze beweringen kloppen en wat je dan wél kunt eten. 

Waarom je vaak trek hebt voordat je gaat slapen

Dat je maag gaat rommelen in de loop van de avond is eigenlijk niet gek. Je lichaam checkt wat je allemaal hebt gegeten op een dag en misschien mis je nog wel iets wat je eigenlijk wel nodig hebt. Tenslotte moet je nog een hele nacht door. Als je dus trek krijgt aan het eind van de avond heb je toch wel wat vitamines en mineralen gemist. Je lichaam vraagt je dus al het ware om deze tekorten aan te vullen.

Dat je dik wordt van eten voor het slapen gaan is eigenlijk niet waar. Het is alleen wel van belang dat je het juiste eet. Want je hebt vaak trek in zoet of zout en dan kom je snel uit op een ongezond tussendoortje. En dat zijn nu net de dingen die niet bevorderlijk zijn om goed te slapen en waar je dus dik van wordt. Maar als je echt trek hebt kun je ook niet goed in slaap vallen. Wat kun je dan toch eten om niet slecht te eten, waar je wel slaap van krijgt en ook nog je trek stilt.

noten-slapen-eten

Deze avondsnacks werken slaapverwekkend

Omdat je knorrende maag dus vraagt om  een lekkere avondsnack kun je dat heel goed halen uit amandelen of walnoten. Een handje noten zit vol calcium, magnesium, vitamine B en eiwitten. En dat heb je nodig. Banaan werkt ook goed om in slaap te vallen. Deze bevatten kalium wat een natuurlijke spierverslapper is. En ze bevatten tryptofaan wat je stemming verbetert en helpt bij een goede nachtrust. Dat is wel een heel makkelijke optie. Maar ze bevatten wel veel suiker. Gelukkig natuurlijke suikers wat beter is.

Een smakelijke avondsnack is noten bedekt met een laagje pure chocolade. Hierdoor profiteer je van de gezonde vetten en eiwitten van de noten, zonder een overdaad aan suiker. Een alternatief kan zijn om een rijstwafel te besmeren met pure pindakaas. Deze combinatie voorziet je van de eiwitten en vetten uit pindakaas, terwijl de koolhydraten in de rijstwafel je bloedsuikerspiegel gedurende de nacht in balans houden. Kies bij voorkeur voor 100% pindakaas om overmatige suikerinname te vermijden.

yoghurt-noten-slapen

Avondsnacks voor een goede nachtrust

Meestal heb je calcium nodig om je trek te stillen en evengoed slaap te krijgen. Dat kan dus ook prima met wat yoghurt of warme melk. Door de yoghurt kun je wat amandelen doen dan heb je gelijk het voordeel van de noten. En als je liever toch geen avondsnacks eet: zorg er dan voor dat je bij je hoofdmaaltijd voldoende eiwitten eet, 25 tot 30 gram is genoeg. Neem ook genoeg vezels bij je diner en lunch, haal dit bijvoorbeeld uit groente, dan heb je veel minder trek in de avond.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!