
Met deze gezonde kapsalon houd je goede voornemens zeker vol
Wij proberen onze goede voornemens zo goed mogelijk vol te houden maar krijgen nu al weer trek in een snack. We gingen dus op zoek naar een recept waarbij je al die slechte vetten en calorieën niet gebruikt. Natuurlijk kun je de Airfryer gebruiken, maar die heeft ook niet iedereen in huis. En wat is er niet lekkerder dan een kapsalon. Daar zit tenslotte alles in wat een snack lekker maakt.
Waarom heet de kapsalon eigenlijk zo?
De kapsalon is in 2003 bedacht door de eigenaar van een kapsalon in Rotterdam. Hij stopte alle ingrediënten die hij lekker vond bij elkaar bij de snackbar die vlakbij hem zat: shoarma, patat, kaas en salade. En zo was de kapsalon geboren en is nu in vrijwel elke snackbar die ook shoarma verkoopt te krijgen. Ook zie je deze al regelmatig als vegetarische versie met falafel in plaats van shoarma.
De gezonde kapsalon bestaat ook uit patat, maar dan van zoete aardappel die je in de oven bereidt. Verder gaat er geen shoarma maar kippendij in (of vegetarische kip) en natuurlijk de nodige salade. Ook de saus die het moet afmaken maak je niet met mayonaise. De smaak blijft dan vrijwel gelijk maar dit maakt het wel een stuk minder vet en dus gezonder.
Ingrediënten van de kapsalon
Onderstaande benodigdheden moet je in huis halen om deze verrukkelijke kapsalon te maken. De bereidingstijd is in totaal 30 minuten. 10 minuutjes ben je bezig om het gerecht te maken en 20 minuten betreft de wachttijd. Vergeet niet om 2 kleine ovenschalen of 1 grote uit de kast te halen.
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- 300 gram kip in blokjes of vegetarische kip
- 2 theelepels shoarmakruiden
- 10 kleine of 2 grote tomaten
- 0,5 komkommer
- handje ijsbergsla
- 1/4 rode ui
- 2 plakken kaas of geraspte kaas naar smaak
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 teen knoflook
- beetje citroensap
- 1/4 bosje bieslook
- zout en peper
- Sriracha naar smaak
Bereidingswijze van de kapsalon
- Verwarm de oven op 180 C (heteluchtballon) of 200 C (elektrisch).Snij de zoete aardappel in frietpartjes. Het hoeft niet geschild te zijn. Doe in een kom en meng met de koriander, paprikapoeder, snuf zout en 1 eetlepel olie. Verdeel over een bakplaat en rooster in 15 minuten gaar.2. Kruid de kip met de shoarmakruiden en bak in de rest van de olie gaar.3. Doe de yoghurt in een kommetje, voeg de uitgeperste knoflook toe met wat citroensap en zout. Knip de bieslook fijn en schep door elkaar.4. Snij de komkommer in blokjes en de tomaat in stukjes. Snij de ui fijn.
5. Verdeel de zoete aardappel over de schaaltjes. Schep de kip erop en verdeel de kaas erover. Zet nog 5 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten
6. Schep de komkommer, tomaat, salade en de ui erover.
7. Zet de yoghurtsaus erbij zodat ieder dit zelf naar smaak kan toevoegen. Wil je het pittiger maken druppel er dan wat sriracha of sambal over. Nog nooit gehoord van het eerste? Je kunt Sriracha gewoon bij de Albert Heijn kopen.