
De gezondste en ongezondste tussendoortjes op een rijtje
-
Aline de Jong
- •
- Health
- •
De schappen liggen vol met “gezonde” en “verantwoorde” tussendoortjes. Maar veel van deze producten zitten vol zout, verzadigd vet, suiker of ze zijn calorierijker dan je zou denken. Ze zijn vaak verpakt in mooie wikkels of er wordt geroepen op de verpakking: vol met fruit. Maar als je echt kijkt op de ingrediënten lijst valt dit vaak nogal tegen. Wat is dus gezond en niet gezond aan tussendoortjes.
Wat zit er eigenlijk in veel tussendoortjes
Het fruit in tussendoortjes is vaak een puree concentraat aangevuld met suiker en glucose-fructosesiroop. De suikers in zo’n siroop zijn net zo calorierijk als gewone suiker. Maar het geeft een later verzadigingsgevoel waardoor je er snel teveel van eet. Veel zoete tussendoortjes zoals fruit- en melkbiscuits en mueslirepen bevatten echt teveel suiker en de hartige teveel zout. Vaak zijn ze ook per twee verpakt wat helemaal niet nodig is en je ze dus meestal allebei op eet.
Ook crackers en rijstwafels zijn eigenlijk niet de beste tussendoortjes. Ze bevatten namelijk weinig tot geen voedingsstoffen. En wat dacht je van ontbijtkoek. Hier zit veel teveel suiker in. Ook de ontbijtgranen zitten vol suiker. En de fruityoghurtjes die goed zouden zijn voor je darmen bestaan ook nog steeds voor 12% uit suiker, terwijl het aandeel aan fruit maar minimaal is. Bij proteïne repen kun je het beste checken of er meer dan 10 gram suiker in zit. Zo ja, leg maar weer terug. Zo’n reep moet 10 gram eiwit bevatten en 150 tot 300 gram calorieën.
Wat zijn dan wel gezonde tussendoortjes
Je wilt natuurlijk wel je tussendoortje mee kunnen nemen. En je wilt er niet echt teveel voor in de keuken moeten staan. Een tussendoortje is tenslotte voor het snelle moment. Dus dingen zoals ei en soep ( en dan hebben we het natuurlijk niet over cup-a-soup) zijn prima maar niet altijd handig. Fruit en groente zijn natuurlijk gezond en vullen goed. En zijn makkelijk mee te nemen. Banaan, appel, druiven of snoeptomaatjes en komkommers of wortel.
Wat dacht je van noten. Neem daarvoor wel de ongebrande en ongezouten noten en maximaal 1 handje per dag. Het beste zijn amandelen, cashewnoten, walnoten, hazelnoten en pistachenoten die je natuurlijk ook prima kunt mixen. Ook gedroogd fruit is een goede om te eten: dadels, abrikozen of appel- en bananenchips. Waarvan misschien verassend de bananenchips de minste calorieën bevat,
En dit zijn dan nog wat kant-en-klare gezonde tussendoortjes
Als je dan toch wat chocola wilt eten neem dan donkere, liefst 90% chocola. Dat bevat veel vezels en magnesium. En wil je toch graag een kant-en-klare gezonde reep wilt eten kies dan voor bijvoorbeeld raw bite of roobar repen. Hierin zitten geen toegevoegde suikers of e-nummers. Wil je toch zelf wat maken google dan op gezonde tussendoortjes maken, dan komen er veel leuke recepten naar boven waarvan wij er binnenkort ook wel een paar zullen geven.