gezonde-poep-gezondheid-lichaam
Health

Dit is hoe gezonde poep eruit ziet en de verschillende soorten

Poepen: het is en blijft een taboe. Toch is het de normaalste zaak van de wereld en doet iedereen het. Of naja, we kwamen er laatst achter dat er aardig veel mensen op een werkdag rondlopen met flinke krampen. Niet durven poepen op je werk blijft namelijk een ding. Het ophouden van ontlasting kan helaas voor lichamelijke problemen zorgen. Dit kan ook weer resulteren in het uiterlijk van je poep. Kijk jij weleens achterom op de pot? Je ontlasting kan veel vertellen over de gezondheid van je lichaam.

Een check je poep test doen

Het is misschien niet het aller smakelijkste onderwerp en we begrijpen dat je tijdens het avondeten niet elkaars poepfoto’s gaat vergelijken, maar toch wordt er bizar weinig aandacht aan besteed. Veel mensen praten er nauwelijks over. Heb je pijn bij het poepen of vind je het er anders uitzien dan normaal? Dat is het wellicht de tijd om actie te ondernemen.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) wil de relatie tussen ontlasting en gezondheid goed benadrukken en heeft daarom een ‘checkjepoep-test’ in het leven geroepen. Met 8 vragen kom je erachter hoe het met jou gesteld is.

Checkjepoep-test

Wat zegt je ontlasting over je gezondheid?

Een gezonde stoelgang is bij iedereen weer anders. De één gaat elke dag naar het toilet voor een grote boodschap en de ander zit om de dag op de wc. Als de ontlasting bestaat uit een soepele drol en je hebt geen klachten tijdens het poepen, dan zit je over het algemeen goed. Volgens RTL nieuws is het belangrijk om te letten om de kleur en dikte van je ontlasting. Dit zegt namelijk alles over je darmtoestand.

Normale ontlasting heeft een bruine chocolade-/pindakaasachtige kleur. Nu maar hopen dat je daar niet aan denkt als je morgenochtend die pot pindakaas opentrekt. De bruine kleur ontstaat door omzetting van bilirubine in de dunne darm. ‘Bili wat?’ Bilirubine is een afbraakproduct van hemoglobine, het stofje dat rode bloedcellen een kleur geeft.

Heb je spinazie of bietjes gegeten? Dan kan het zomaar zijn dat je drol een andere kleur heeft. Niets om je zorgen over te maken. Ook zegt de dikte van de drol zegt enorm veel. Dit heeft te maken met de tijd dat de ontlasting in je dikke darm heeft gezeten. Hoe langer de ontlasting in de darm zit, hoe harder de keutel zal zijn. Dit komt doordat de dikke darm vocht onttrekt aan je ontlasting. Als je ontlasting heel snel door je darm trekt, wordt het juist heel waterig en krijg je dus diarree.

ontlasting-poepen-gezondheid

De perfecte drol bestaat echt

Volgens RTL Nieuws is de perfecte drol stevig, maar wel soepel en bestaat het uit één stuk. Bij het billen afvegen moet er bijna niks op het toiletpapiertje achterblijven. Volgens Voedingsdeskundige Madisen, die zichzelf ook wel de Gut Health Coach noemt, zijn er 7 types poep die alles over onze gezondheid vertellen. Deze onderstaande grafiek met afbeeldingen en beschrijvingen kunnen helpen om jouw poep te herkennen. Als jouw drol onder nummer 3 of 4 valt, zit je helemaal goed.

Wanneer je last hebt van ontlasting type 1 of 2 betekent het dat je harde en vooral droge ontlasting hebt. Misschien heb je niet genoeg vezels gegeten of het te lang opgehouden. Heb je meer last van waterige ontlasting? Dan kan het best zijn dat je de avond ervoor flink wat alcoholische drankjes hebt genuttigd, te veel bewerkt voedsel en suikers hebt gegeten of misschien wel ongesteld bent, waardoor je ook vaker moet poepen. Al een tijdje last hiervan? Dan is het de tijd om langs de huisarts te gaan.

Tips voor een gezonde ontlasting

Wat je eet heeft natuurlijk veel invloed op je stoelgang en spijsvertering. Vezelrijk voedsel stimuleert bijvoorbeeld de werking van de darmen. Daarnaast is het erg belangrijk om gevarieerd te eten en iedere dag te ontbijten. Drink daarbij ook per dag minimaal anderhalve liter per dag en blijf lekker in beweging. Dan moet het vast helemaal goedkomen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!