Food & Drinks

7x gezonde traktaties voor Sint-Maarten (en nee dat zijn geen mandarijntjes)

gezonde-sint-maarten-traktaties
Foto: Freepik

Terwijl in het zuiden de start van Carnaval begint op 11 november lopen in een ander deel de kinderen al zingend met lampionnen langs de deuren. Het is weer tijd voor Sint Maarten. En dan komt de vraag wat geef je als traktatie. Ze komen namelijk met een tas vol snoep thuis en omdat het ook nog Sinterklaas en Kerst gaat worden wordt je daar als ouder niet altijd blij van. Maar dat kan natuurlijk ook anders. Geef zelf  dit jaar het voorbeeld met deze “gezonde” Sint Maarten traktaties.

1.. Rozijnen

Vooral voor de echte kleintjes. want daar lopen er natuurlijk genoeg van mee met broertjes en zusjes. Rozijnen zijn eigenlijk gedroogde druiven dus zit er geen extra suiker in. Bovendien zit er heel veel vitamine B in. En het kauwen is goed voor de tanden. In rozijnen zitten ook bacteriedodende bestanddelen en die zorgen ervoor dat de groei van mondbacteriën wordt afgeremd. Als dat allemaal niet gezond is.

2. Popcorn

De meeste kinderen vinden popcorn heel lekker. Je hebt het in zoet en zout, maar dan is het waarschijnlijk toch het beste de zoute versie te kiezen. Je wilt tenslotte minder zoet geven dit jaar. Bovendien bevat popcorn niet heel veel calorieën. Je kunt dit in kleine zakjes kopen of natuurlijk zelf in zakjes doen met een leuk lintje er omheen. Je hebt zelfs biologische versies als je all the way wilt gaan.

popcorn-sint-maarten-traktatie

3. Pure chocolade

Als je dan toch iets zoets wilt geven is pure chocolade een goede oplossing. Als je hier kleine reepjes van geeft is dat stukken beter dan melkchocolade. Pure chocolade bevat minimaal 35% cacao en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker er is toegevoegd. Dus kijk in de schappen van de supermarkt en je vindt vast leuke kleine reepjes die ook nog makkelijk zijn uit te delen.

chocolade-sint-maarten-traktatie

4. Dropjes

Dan natuurlijk wel dropjes zonder suiker. De meeste kinderen zijn gek op drop dus als je een soort kiest waar geen suiker in zit is dit ook een leuke traktatie. Dit zijn dan voornamelijk de harde dropjes, zoals honingdrop. Je doet hier ook veel langer mee dan zachte drop dus wordt er wat minder van gesnoept. Koop kleine zakjes, check dus wel even goed of er echt geen suiker in zit, of maak zelf kleine zakjes.

5. Kleine cadeautjes

In plaats van al dat zoete snoep kun je natuurlijk ook hele kleine cadeautjes geven. Er is genoeg te vinden aan potloodjes, gummetjes of notitieboekjes die je voor weinig kunt kopen. Als je dan allerlei verschillende dingen hebt en ze kunnen kiezen zingen ze vast extra liedjes. Leg het in een leuke bak of mand en je weet zeker dat succes is gegarandeerd.

potlood-sint-maarten-trakttatie

6. Koekjes

Je kunt zelf bijvoorbeeld havermoutkoekjes bakken, dan kun je het zo zoet maken als je zelf wilt. Maar kleine ontbijtkoekjes of mini eierkoeken zijn ook een goed idee. Die mini eierkoeken kun je bijvoorbeeld bij de Jumbo kopen. Eierkoeken zijn altijd een goed alternatief voor minder zoet. En de ontbijtkoekjes zijn er al verpakt. Hebben de ouders gelijk een lunchtrommel traktatie voor de week na Sint Maarten. Maak je die ook gelijk blij.

fruit-sint-maafrten-traktatie

7. Fruit

Jaja, we wilden dus geen mandarijntjes zeiden we. Uit eigen ervaring waren we daar als kind nu bepaald niet blij mee. Maar je kunt ook bij bijvoorbeeld de toko mini bananen kopen. Of als je dan toch perse mandarijnen wilt geven, teken er dan tenminste een leuk gezichtje op. Dat kan natuurlijk ook op die banaantjes. Dan ziet het al wat leuker uit. En ook deze traktatie kan de volgende dag mee naar school natuurlijk!