gezonde-voornemens-2023-volhouden
Life & Health

Praktische tips om jouw gezonde voornemens in 2023 wel vol te houden

Wij hebben ze ook weer gemaakt, goede voornemens om gezonder te leven in het komende jaar. Maar zoals altijd weten we ook dat je meestal goed start met een paar keer per week naar de sportschool te gaan, niet te snoepen, ook mee doen aan Dry January zodat je alcohol consumptie na die decembermaand tot nul wordt gebracht en ga zo maar verder. Maar meestal na een maand of zelfs al na een week gaat hier de klad in komen.

Gezonder leven in 2023: zo doe je dat

We gingen dus op zoek naar de oplossingen om het eindelijk een keer wel vol te gaan houden. Wat zou het tenslotte fijn zijn om aan het eind van dit jaar eindelijk eens terug te kunnen kijken op een aantal doorgestreepte punten van je goede voornemens lijstje. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn.

Het gezonder leven gaat natuurlijk over twee zaken. Beter of meer bewegen en beter nadenken over het eten. En daarbij hebben we het niet over lijnen, want als je beter nadenkt over wat je eet en daardoor automatisch dingen laat staan, gaat dat vanzelf. Alleen wat minder snel dan je zou willen misschien.

healthy food 2023

Meer bewegen

Het belangrijkste is om je doelen niet meteen zo groot te maken dat het eigenlijk al meteen gedoemd is te mislukken. Ga bijvoorbeeld niet meteen trainen voor de halve marathon als je eigenlijk nooit hard loopt. Start klein om meer te bewegen. Pak niet overal de auto voor maar loop dat kwartiertje naar je afspraak.

Breng je kinderen lopend of fietsend naar school en doe de boodschappen ook op de fiets. Als je veel thuis werkt schaf dan een elektrisch bureau aan zodat je afwisselt moet zitten en staan. Je hebt al prima elektrisch verstelbaar bureau bij bijvoorbeeld Ikea. En als je toch besluit eindelijk naar die sportschool te gaan, zoek dan een maatje om samen te gaan. Maak daarbij de afspraak dat je alleen af mag zeggen met een hele goede reden. Tip van de dag: probeer nieuwe sporten zoals Floatfit.

Gezonder eten

Naast bewegen is natuurlijk gezonder eten het volgende goede voornemen. Maar ga niet meteen als een gek lijnen en alle “lekkere” dingen laten staan. Ook dat gaat je nooit lukken. Alles tegelijk starten is een vrijwel onmogelijk doel. Net als bewegen start je rustig. Bepaal wat je het belangrijkst vindt om te doen.

Wil je minder drinken, probeer dan een maand mee te doen met Dry January. Wil je stoppen met roken lees je dan goed in hoe je dit het beste kunt doen of schakel hulp in. En ga in plaats van 5 kilo afvallen in een maand je eetpatroon rustig aanpassen naar een gezondere leefstijl.

groente goede voornemens

Dit zijn de beste tips om mee te starten

  • Sla geen ontbijt over maar start met havermout zodat je minder snel weer trek krijgt.
  • Zorg dat je geen frisdrank meer in huis haalt.
  • Eet zowel bij de lunch als het avondeten veel groente, dat kan een salade of soep met groenten zijn.
  • Ga over op volkoren pasta, volkoren- of speltbrood en zilvervliesrijst.
  • Eet je fruit en pers het niet uit. 1 appel verzadigd meer dan een glas appelsap waar wel 3 appels met suiker in zitten.
  • Eet in plaats van koekjes een rijstwafel met humus of een hand noten.
  • En probeer echt te minderen met alcohol.

Eigenlijk weten we dit allemaal al lang maar als je alles met kleine stappen doet wordt het vanzelf een nieuwe manier van eten en bewegen en kunnen we hopelijk aan het eind va het jaar zeggen dat in ieder geval een deel is gelukt.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!