gezondere-oliebollen-airfryer
Food & Drinks

Zo maak je ‘gezondere’ oliebollen uit de Airfryer

Het is eindelijk weer de tijd om ongegeneerd die heerlijke oliebollen naar binnen te proppen. Nu kan het nog eventjes. De goede voornemens beginnen tenslotte al over een paar dagen. Toch is het ook na wat uitgebreide kerstmaaltjes wel fijn als ze niet moddervet zijn, maar enigszins nog een beetje ‘gezond’. Heb je een Airfryer? Maak ze dan eens hiermee!

Oliebollen in de Airfryer

Bij Nieuwjaarsdag hoort natuurlijk een oliebol. Je kan zo’n heerlijke espresso Martini oliebol bestellen of er eentje halen bij Oma Coby van 96 jaar die met haar kleinzoon geld inzamelt met haar oliebollenbar voor eenzame ouderen. Wat je natuurlijk ook kunt doen is die heerlijke bol zelf maken. Dan weet je precies wat erin zit en zijn ze extra vers.

Je maakt de oliebol iets gezonder door hem niet in een frituurpan met vet te bakken, maar in de airfryer. Deze snackjes worden ook wel airbollen genoemd. Niet alleen de structuur van dit hapje wordt veel steviger, maar ook de smaak is beter en veel minder vettig. Nog een heel groot voordeel: je huis gaat er veel minder van stinken.

oliebollen-airfryer

Dit heb je nodig voor die airbollen

Om je leven nog makkelijker te maken heeft de Action een dubbele smartfryer in hun assortiment. Zo kan je tegelijk oliebollen en appelflappen bakken. Dat is nog eens handig! Op eieiei.nl kwamen we hét ultieme recept tegen voor oliebollen uit de airfryer. Een eitje is deze als je het aan ons vraagt.

Voor zo’n 30 oliebollen heb je een aantal ingrediënten nodig. Dat zijn 250 gram rozijnen, 500 gram bloem (gezeefd), 1 eetlepel witte basterdsuiker, 1 zakje gedroogd gist (7 gram), 400 milliliter halfvolle melk, 1 ei (losgeklopt), 1 eetlepel zonnebloemolie, poedersuiker, een beetje extra bloem, oliespray en als laatste een ijsboltang.

Zo maak je de gezondere oliebollen

Was eerst de rozijnen en laat ze weken in lauwwarm water totdat je ze gaat gebruiken. Vervolgens verwarm je de melk in een steelpan tot deze lauwwarm aanvoelt. Dan schenk je 100 milliliter melk bij de gist en bastaardsuiker in een schaaltje. Dit laat je 5 minuten staan totdat het begint te schuimen. Daarna doe je de bloem in een kom en maak je een kuiltje. Hierin schenk je het gistmengsel, de rest van de melk, de afgegoten rozijnen, het ei en en mespuntje zout. Hierna dek je de mengkom af met een schone doek.

Dan laat je het beslag ongeveer een uurtje rijzen tot het in volume is verdubbeld. Vervolgens strooi je bloem en poedersuiker op een bord en schep je met de ijsboltang een bolletje deeg uit de kom en rol je deze in het poedersuiker-bloem mengsel. Nu gaan we met de airfryer aan de slag. Deze verwarm je voor en daarin bak je per keer 4 bollen op 200 graden. Spray voor het bakken nog wel wat oliespray erover om ze wat kleur te geven. Na ongeveer 4-5 minuten kun je ze draaien en de andere kant ook sprayen. Alvast een happy new year!oliebollen-airfyer-oud-en-nieuw

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!