Health

Wat zijn eigenlijk de gezondste en ongezondste groenten

gezondste-ongezondste-groenten

Dat groente gezond is weten we allemaal. Er wordt tenslotte niet voor niets aangeraden om per dag 300 gram groente te eten. Er zitten veel vitamines in en allerlei mineralen die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar de meesten van ons komen hier echt niet aan. Wij wilden weten welke groenten nu het meest gezond zijn en of er toch groente is wat je misschien niet zo vaak moet eten.

Welke groente zijn minder gezond

Variatie in je groente is het beste natuurlijk en ook om de groente van het seizoen te eten. Die zijn tenslotte het meest vers en daar zitten aan ook alle goede dingen nog in. De meest gegeten groente in Nederland zijn sla, tomaat en komkommer. En juist in deze groenten zitten de minste vitamines en mineralen. Er zit voornamelijk water in.: 94% in tomaat, 95% in sla en 96% in komkommer.

Natuurlijk zitten er ook wel vitamines in en heb je ook veel water nodig, maar er zitten niet veel voedingsvezels in. Eet liefst de kleine tomaatjes die zijn stukken beter. In aardappels zit wel veel kalium en vitamine C, maar zodra je ze schilt is dit verdwenen. En mais heeft ook wel vitamines maar bevat daarnaast vrij veel suiker. En daardoor veel calorieën. Het is ook genetisch gemanipuleerd wat allergische reacties kan geven. Let ook op de pesticiden want dit zit veel op bijvoorbeeld komkommer en aubergine uit de supermarkt.

gezondste-ongezondste-groetnen-boerenkool

Welke groentes zijn dan de 5 aller gezondste groenten

1. Boerenkool

Dit is de echte kampioen, maar natuurlijk wel voornamelijk in de winter te krijgen. Het zit vol voedingsvezels plus vitamines zoals A, C en K. Verder zit er veel koper in, calcium en kalium. Wat een geluk dat wij stamppot eters zijn. Iedere week een stamppot boerenkool is dus prima, dan maak je ook gelijk goed dat de aardappel niet zo best blijkt te zijn. Maar je kunt er ook prima een smoothie van maken net ols chips.

2. Broccoli

Ook deze zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit heel veel vitamine C in en daarnaast ijzer, calcium, magnesium en foliumzuur. Dat laatste is dus fijn voor zwangere vrouwen. Bovendien is het heel goed voor je weerstand. En wat het fijnst is dat vrijwel iedereen deze groente lust. Maakt het een stuk makkelijker om vaak te eten. Vooral de kinderen maak je hier meestal wel blij mee.

3. Spruitjes

Helaas voor velen niet de meest favoriete groente maar eigenlijk wist je al dat deze in het lijstje zou staan. Het zijn hele gezonde kooltjes. Spruitjes zitten namelijk ook vol met vitamine C, heel veel vitamine K, ijzer en calcium. Je krijgt vrijwel alles wat je nodig hebt aan vitamines en mineralen binnen met 1 maaltijd spruitjes. Al zijn spruitjes natuurlijk weer een echte wintergroente. En je kunt er echt meer mee doen dan alleen koken, ook in wokgerechten zijn ze lekker.

gezonde-ongezondste-groente-spinazie

4. Spinazie

Ja, dan krijgen ze toch gelijk met Popye. We weten allemaal dat er heel veel ijzer zit, dus goed om kracht te krijgen. Verder zitten er de volgende vitamines in: a, B2, B6, C en K. En dan ook nog calcium, magnesium en ga zo maar door. Het is goed voor je darmen en je botten. Een hele goede groente dus voor alle sporters onder ons.

5. Wortel

Dit is ook een super gezonde groente. Er zit bètacaroteen in en dit is goed voor je ogen. Dat is dus geen mop. Ook zorgt het er voor dat je huid mooi blijft. Daarom wordt deze stof ook gebruikt in schoonheidsproducten. Verder zit het vol met vezels en vitamine A, B, C en K. Het allerfijnst van deze groente is dat je het niet perse hoeft te koken want rauw zijn ze ook ontzettend lekker. als tussendoortje.