Food & Drinks

Gezonde ijsliefhebbers opgelet: 5x de gezondste ijsjes

gezond-ijs
Foto: Freepik

Zomer en ijs. Dat zijn de twee dingen waar je niet om heen kunt. Zeker nu er weer zomerse dagen aankomen zou je iedere dag wel ijs kunnen eten. Er is enorm veel keus: waterijsjes, soft-, room- en schepijs. En dan heb je nog sorbetijs. Maar hoe gezond is ijs eigenlijk en kun je dit wel iedere dag eten. Want dat een waterijsje waarschijnlijk het gezondst zal zijn lijkt voor de hand te liggen. Wij zochten uit of dit echt zo is en welke ijsjes je dan het beste kunt kopen.

Welke ijssoorten hebben de minste calorieën?

Het Voedingscentrum geeft aan dat een ijsje prima in een gezond voedingspatroon gegeten kan worden Maar natuurlijk wel afhankelijk van welk soort je kiest. Zij gaan uit van dagkeuzes en weekkeuzes. Dat zijn zaken die niet echt in de Schijf van Vijf horen, maar waarvan het wel verantwoord is om er 3 tot 5 keer per dag uit te kiezen of 3 keer per week. En dan wordt er ook gekeken naar niet alleen de calorieën maar ook naar de suikers en de vetten die een product bevat.

En inderdaad bevatten waterijsjes en sorbetijs, zoals al verwacht, de minste calorieën. Een waterijs is gemaakt op waterbasis en bevat zo’n 40 calorieën. Bij sorbetijs komt daar nog 25% fruit bij. En deze bevatten beide geen melk. Een bolletje sorbetijs bevat ook zo’n 40 calorieën. Allebei passen ze daardoor in een dagkeuze. Maar dan zit er wel verschil in welke je kiest. Een raketje, dubbellikker en perenijsje zijn de beste keuzes, naast een bolletje sorbetijs. De Spilt, Calippo, Solero en Twister bevatten beduidend meer calorieën.

waterijs-gezond-ijs
Foto:freepik

Waarin zitten de meeste calorieën?

Een bolletje yoghurtijs bevat 70 calorieën en valt nog net in een dagkeuze. Een extra bolletje wordt teveel en dan wordt het een weekkeuze. Roomijs, waar natuurlijk veel melk in zit, bevat 100 calorieën per bolletje en een softijsje 154 per toef. Dat is dus wel even meer dan een waterijsje. De Cornetto Classic en Ben&Jerry cookie Dough zitten al rond de 235/240 calorieën, een Magnum Almond bevat 272 calorieën en een McFlurry M&M zelfs 380 calorieën. Die kun je dus het beste maar heel af en toe nemen.

raket-ijsje-gezond-ijs
Floto: Free Images

Wat is dus de top 5 van de “gezondste” ijsjes die je in de supermarkt kunt kopen

1. Raketje, dit meest populaire ijsje bevat dus maar 40 calorieën, dus daar kun je er prima iedere dag 1 van eten met het warme zomerweer.
2. Dubbellikker, een beetje een old-school ijsje. Deze bevat 41 calorieën dus vrijwel net zoveel als het raketje.
3. Festini perenijsje. Deze bevat 50 calorieën. Daar zit verder ook nog 20% perenpuree in, heeft weinig suiker en bevat ook nog vitamine C.
4. Split. Bevat 65 calorieën. Iets meer dus maar dan krijg je er ook een lekker romig ijsje mee.
5. Calippo Cola, Deze bevat wel 90 calorieën dus niet echt voor iedere dag. En je krijgt er natuurlijk wel behoorlijke plakhanden van.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!