Food & Drinks

Feit of fabel? één glas rode wijn per dag is gezond

glas-rode-wijn-gezond-feit-fabel
Foto: Freepik

Je hoort vaak dat een glas rode wijn per dag goed zou zijn voor je gezondheid. Het zou goed werken op je aderen en op je hart. Maar ook wordt er steeds meer gezegd dat alcohol drinken ontzettend slecht is voor je is en je er beter mee zou kunnen stoppen. Stiekem hopen we natuurlijk dat de eerste versie waar is. Want hoe gezellig is het om aan het eind van de dag een glaasje wijn te drinken. Tijd om uit te zoeken hoe het zit met alcohol in rode wijn.

Waarom zou een glas rode wijn per dag goed voor je zijn

De bewering dat een glas rode wijn goed voor je zou zijn zou komen door de ‘Franse Paradox’. De Fransen hebben een voorliefde voor kaas en allerlei voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten.En dus een lekker wijntje bij het eten. Maar toch hebben ze veel minder last van allerlei hartziekten. En dat wordt deels toegeschreven aan dat glas rode wijn. Dit wordt dus de ‘Franse Paradox’ genoemd.

Rode wijn bevat ontstekingsremmende antioxidanten, zoals resveratrol en flavonoiden. En die zijn goed voor het hart. Maar dat is nog geen bewijs dat deze stoffen het risico verlagen op hartkwalen. Dit kun je tenslotte ook bereiken door gezond te eten en te leven en goed te bewegen. Sommige studies geven aan dat rode wijn ook goed zou zijn voor je darmflora. En dat de antioxidanten in wijn stress in het lichaam verminderen en daardoor een lager risico geven op sommige chronische ziekten.

rode-wijn-drinken

Wat doet de alcohol in rode wijn?

Het lijkt alsof de wijn dus veel voordelen zou hebben. Maar dan hebben we het nog niet gehad over de alcohol die er in zit. Alcohol drinken draagt namelijk bij aan het ontstaan van allerlei gezondheidsproblemen. Zoals leverziekte en een verhoogde bloeddruk. En zelfs aan sommige kanker soorten. Een glas wijn per dag wordt natuurlijk gezien als matig drinken, maar het is de vraag wat een gezonde hoeveelheid alcohol nu eigenlijk is. Dus wat is matig drinken.

glas-rode-wijn-gezond

Wat zeggen de mensen die er verstand van hebben?

Het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseren ons om geen alcohol te drinken of er tenminste gematigd mee om te gaan. Want ook al geven allerlei studies aan dat alcohol een verlaagd risico heeft voor hartziekten, weegt dit niet op tegen de risico’s voor je totale gezondheid. Een glas rode wijn heeft dus zowel voor- als nadelen. Er zit dus waarheid in en is het dus eigenlijk wel een feit, maar de voordelen zijn niet zo groot als je zou denken.