Food & Drinks

Slapeloze nachten: deze voeding zorgt er voor dat jij beter slaapt

slecht slapen voeding tips.jpg

We weten dat het beter is om niet te eten vlak voor het slapen gaan. Maar ook gaan slapen terwijl je eigenlijk trek hebt  werkt ook niet echt goed om in slaap te komen natuurlijk. Door de juiste voeding en regelmatig en gezond te eten krijg je genoeg energie om te kunnen presteren. Daardoor neemt de energie in de avond af en dat helpt om goed te slapen. Maar wat je eet helpt ook mee om goed te kunnen slapen.

Wat is goed voedsel voor het slapen gaan?

Een goed eetpatroon is echt een must voor goede nachtrust. Door bijvoorbeeld geconserveerd vlees, kaas en chocolade te eten voor je gaat slapen zorgt dit voor hyperactiviteit. En daar val je niet mee in slaap. Goede voeding, waardoor je sneller in slaap valt bevat het eiwit tryptofaan. Dat maakt weer het hormoon melatonine aan. Je lichaam maakt zelf geen tryptofaan aan dus moet je dat uit voedsel halen.

Dit zit bijvoorbeeld in melk, kip, kalkoen, rijst, eieren en spinazie. Dit kun je het beste eten met koolhydraatrijk producten zoals pasta en aardappels. Koolhydraten geven ook insuline vrij. Dat zuivert het bloed van aminozuren, die het aanmaken van tryptofaan tegen houden. Dus is de cirkel rond. Goed eten maakt tryptofaan vrij en daar val je beter van in slaap. Overdag goed eten werkt dus goed voor de avond.

slecht-slapen-koffie-chocolade

Do’s en Dont’s om goed te kunnen slapen

Wat je beter niet kunt drinken voor het slapen gaan is koffie natuurlijk. De cafeïne in de koffie stimuleren je hersenen, nieren, maag en darmen. Daar val je dus niet van in slaap. Maar cafeïne zit ook in chocolade. Daar zit ook tyramine in, een stof die je alerter maakt. Dus dit is alleen handig als je juist nog even door moet gaan. Verder krijg je van vette (chips) en zoete (koekjes) juist een energie boost. En pastasaus en pittig eten kunnen brandend maagzuur geven. Ook de E-nummers hierin en smaakversterkers kunnen je in de nacht wakker maken.

banaan-voeding-slapen

Zonder trek gaan slapen

Het beste is dus om overdag genoeg en gezond te eten zodat je geen trek meer hebt voor het slapen gaan. Maar mocht je toch nog behoefte hebben om wat te eten doe dat dan niet later dan 3 kwartier voor je gaat slapen. Een banaan is de beste optie om te eten. Hier zit veel melatonine in wat je slaperig maakt. Dit zit ook in amandelen en havermout.

Calcium maakt melatonine aan wat  in zalm, yoghurt en kaas. zit. Neem wel jonge kaas zodat het niet te zout is. En vitamine D helpt voor slapen wat in vette vis zit. Eet er een  volkoren cracker bij als je echt trek hebt.  Genoeg keus dus maar eet niet teveel!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!