goedkoper gas inductie keramiiek.jpg
Geld & Carrière

Wat is nu eigenlijk goedkoper: koken op gas, inductie of keramiek?

Al gaan de prijzen voor gas langzaam omlaag, we betalen nog steeds meer voor energie. Ook weten we al lang dat we langzaam over moeten van gas naar elektrisch, maar dat is niet voor iedereen zomaar weggelegd. En als we dan over willen gaan; wat is dan beter en goedkoper, inductie of keramiek? Wij zochten het  voor je uit.

Ga je voor het goedkoopst of voor het milieu

Als de prijzen zoals de laatste tijd omlaag blijven gaan blijft gas waarschijnlijk toch  goedkoper dan elektrisch koken. Je gebruikt namelijk voor gas gemiddeld 37 kubieke meter per jaar, voor inductie 175 kilowattuur en voor keramisch minimaal 225 kilowattuur. Als je dan kijkt naar de prijzen komt gas nog steeds wat goedkoper uit. Je kunt voor de laatste prijzen altijd een check doen op overstappen.nl.

Maar er spelen natuurlijk meer zaken mee. Gas gaat namelijk verdwijnen zoals iedereen weet en we zullen uiteindelijk toch echt over moeten gaan op elektrisch koken. Dus kijken we ook naar duurzaamheid en veiligheid. Bij koken op gas gaat namelijk heel veel warmte en energie verloren. Bovendien kook je op open vuur, niet de meest veilige manier. Heel veel warmte gaat niet direct in de pan maar ernaast en dus zo de afzuigkap in. Dit is bij elektrisch koken niet. Daarbij is inductie snel afgekoeld, terwijl keramisch nog lang warm blijft.

goedkoper-gas-koken

Met welke kosten moet je nog meer rekening houden

Je kookt al op gas dus hoef je niets meer te doen, maar als je gaat overstappen komen er, behalve de aanschaf van een kookplaat, nog wel extra kosten bij. Voor elektrisch koken heb je een Perilexstopcontact nodig. Bovendien moet je vaak een extra groep plaatsen omdat je verbruik van het elektrisch nogal omhoog gaat. Bovendien kunnen de meeste van je pannen niet gebruikt worden, zeker op inductie, dus daar komen ook wat extra kosten bij. Als je zonnepanelen hebt dan wordt elektrisch koken natuurlijk stukken goedkoper.

goedkoper-inductie-koken

Dus wat is nu het beste en goedkoopste

Als je echt voor het geld gaat blijft gas het goedkoopst. Kijk je naar duurzaamheid dan is inductie de beste optie. Ook als je waarde hecht aan snel en makkelijk schoonmaken is inductie de beste optie. Het is goedkoper want het verbruikt minder dan keramiek. Inductie is namelijk al binnen dertig seconden warm genoeg omdat daar alleen de bodem van de pan verwarmd moet worden.

Inductie is ook de meest veilige optie en waarschijnlijk de meest toekomstbestendige. In  aanschaf is inductie wel het duurst. Maar dit weegt niet op tegen alle andere voordelen. Als je dus over gaat naar koken op elektrisch doe dan goed onderzoek wat voor jou de beste optie is. En kijk tussendoor naar deze tips waar je op bijvoorbeeld boodschappen kunt bezuinigen.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!