Geld & Carrière

Wat is nou eigenlijk goedkoper: elektrisch verwarmen of met gas?

goedkoper-elektrisch-gas-verwarmen
Foto: Freepik

Wanneer het buiten steeds kouder wordt en de dagen steeds korter worden, is het fijn om lekker warm en knus binnen te zitten. Maar warmte creëren in je huis is niet goedkoop. Inmiddels zijn de gasprijzen dan wel wat gedaald na de piek van vorig jaar. Maar nog steeds is het altijd erg veel geld om je huis te verwarmen. Is het voordeliger om je huis met gas of elektrisch te verwarmen? Wij hebben het uitgezocht en voor jullie op een rijtje gezet.

Je huis elektrisch verwarmen

Het is natuurlijk het meest voordelig als je de verwarming uitlaat, dikke truien aandoet en onder een paar dekens gaat liggen. Maar dit is in de Hollandse koude winters vaak onrealistisch. Die verwarming zal op een gegeven moment toch echt aan moeten. Tussen elektrisch verwarmen of met gas zit dan ook een groot verschil. Er zijn zelfs 2 manieren van elektrisch verwarmen. Namelijk stralingsverwarming of convectorverwarming. Stralingsverwarming zorgt ervoor dat de warmte naar koude oppervlakten in de ruimte wordt gestuurd.

En convectorverwarming geeft warmte naar boven af. Die lucht daalt en wordt dan weer omhoog gestuurd. Een voordeel aan elektrisch verwarmen is dat je het zelf kan reguleren. Je bepaalt zelf waar je deze plaatst. Wanneer je zonnepanelen hebt is het nog duurzamer. Bij een elektrische kachel duurt het wel langer om grote ruimten te verwarmen. Om je huis elektrisch warm te maken kost je dit ongeveer gemiddeld 15,60 per dag. Dit ligt natuurlijk wel aan de grote van je huis.

goedkoper-elektrisch-gas-verwarmen

Met gas verwarmen

Dan kan je je stulpje ook verwarmen met gas. Tegenwoordig zijn er ook moderne gasketels die meer warmte leveren dan ze energie gebruiken. Pluspunt! Een verwarming op gas verspreidt de warmte ook gelijkmatiger dan een elektrische kachel. Gas kan dan wel weer gevaarlijker zijn dan elektrisch verwarmen aangezien het risico op koolmonoxidevergiftiging groter is. Gas is ook minder duurzaam door het brandstofgebruik. Door te verwarmen met gas kost dit je ongeveer 20 euro per dag.

goedkoper-elektrisch-gas-verwarmen

Wat is voordeliger: elektrisch of gas?

Kortom elektrisch verwarmen is het meest voordelig en wanneer je dit doet door middel van groene stroom, oftewel zonnepanelen, is het nog duurzamer. Voor veel mensen is met gas verwarmen wel nog steeds de beste optie, aangezien niet ieder huis geschikt is voor een warmtepomp. En die heb je nodig voor het elektrisch verwarmen van je huis. Het is het handigste om plaatselijk bij te verwarmen. Dit doe je door de verwarming lager te zetten en alleen de plek die koud is bij te verwarmen met een elektrische verwarming.

Zo kun je comfortabel blijven zitten in een warme kamer, zonder je hele huis meteen te verwarmen. Dat is zonde van de energie, aangezien je vaak toch maar in 1 kamer zit die je wilt verwarmen. Probeer de verwarming vooral niet te hoog te zetten en niet alle kamers te laten gloeien. Dat komt het dit jaar helemaal goed.

goedkoper-elektrisch-gas-verwarmen