Dit is de reden waarom witte eieren goedkoper zijn dan bruine
-
Kim
- •
-
Kim
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Eigenlijk hebben we altijd wel eieren in huis. Ze zijn heerlijk bij een ontbijtje maar ook verrukkelijk als je een salade niçoise maakt. In de supermarkt heb je de keuze tussen de witte en bruine variant. De witte zien er misschien wat pipjes en bleekjes uit, maar gelukkig zijn ze net zo gezond als de bruine eieren. Daarnaast zijn de witte eitjes ook nog eens een stuk goedkoper. Waar het verschil dan toch in zit? Womanly heeft het antwoord!
Waarom zijn witte eieren goedkoper dan de bruine variant?
Waarom kost een bruin ei zo’n 8 cent meer dan een wit ei? De programmamakers van Keuringsdienst van Waarde zochten het voor ons uit in de aflevering over witte eieren. Wat bleek? Het is allemaal een psychologisch spelletje. Omdat de eerst scharreleieren bruin waren, koppelen mensen deze met gezondere eieren die ook nog eens diervriendelijker zijn. In de vorige eeuw werd een wit eitje zelfs geassocieerd met een legbatterij.
Dit was een goedkope manier van kippen houden en eieren produceren. Toen Nederlanders in deze tijd overstapten op scharreleieren waren deze in het begin vaak bruin. Gelukkig worden legbatterij-eieren al meer dan 10 jaar niet meer verkocht, maar het maakt witte eieren alsnog veel minder populair. Hierdoor kunnen de winkels er meer voor vragen. Dat is nog eens eieren voor je geld kiezen. Eigenlijk kan hij zo in het lijstje bij 7 snelle manieren om flink te besparen op boodschappen.
Wat is het verschil tussen de eieren?
Volgens Women’s Health hangt het verschil samen met het ras van de kip. Het heeft niks met de kleur te maken van de kip zelf. Of naja, dat is niet helemaal waar, wat de kleur van het oorlelletje verschilt wel. Een kip met een rood lelletje legt een bruin ui, terwijl kippen met witte lelletjes witte eieren leggen. Wist je dat witte eieren ook nog eens een stuk duurzamer zijn? De kippen met witte oorlellen hebben namelijk minder voer nodig om eieren te produceren.
Minder voer staat natuurlijk ook gelijk aan minder grondstoffen en is dus milieuvriendelijker. Dat ze in zo’n ontzettend lelijke plastic verpakking zitten is dan wel weer een beetje jammer. Daarnaast leggen ze ook veel meer eieren. Het scheelt niet superveel, maar per jaar kunnen dat wel eens 20-30 eieren zijn. Ook leven de kippen die witte eitjes leggen zo’n 1-2 maanden langer. Ben je benieuwd waarom altijd een nummer op je ei staat? Wij leggen het je haarfijn uit als je op het linkje klikt.
Allebei de eieren zijn net zo lekker
Qua smaak maakt het dus helemaal niets uit en ook zijn ze allebei net zo goed. Dat is toch fijn om te weten als je een eitje neemt als keuze voor je op je boterham. Ben je nu helemaal om en koop jij voortaan niet alleen maar met Pasen witte eieren om ze te beschilderen? Kipster produceert niets anders dan witte eieren. Ze noemen zichzelf dan ook ‘de meest mens-, dier-, en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld.