Living

Deze etenswaren moet je nooit (maar dan ook echt nooit) doorspoelen in de gootsteen

gootsteen-etenswaren-nooit-doorspoelen
Foto: Freepik

Zelfs als je een vaatwasser in huis hebt, zijn er altijd items die je toch met de hand afwast of afspoelt. Het lijkt misschien handig om tijdens het afspoelen gewoon alles in de gootsteen te laten lopen, maar voor sommige dingen is dit absoluut af te raden. Sterker nog, als je dit doet, loop je het risico op vervelende problemen, zoals verstoppingen. Daarom willen we je hier laten weten welke items je absoluut nooit door de gootsteen moet spoelen.

Afvoerputje van je gootsteen is geen afvalputje

Hoe klein en onschuldig het ook lijkt, zoals bijvoorbeeld je restjes soep of vetresten even door je gootsteen spoelen: goed is het niet. Zoals bijvoorbeeld het koffiedik uit een koffiefilter. Dit kan als het in contact komt met water gaan klonteren en dus een opstopping veroorzaken. Gooi dus in de afvalbak, liefst waarin je groenteresten gooit voor je het doorspoelt. Of verwijder het zoveel mogelijk met keukenpapier.

Zelfs olie en vet, waarvan je waarschijnlijk al wist dat het niet slim is om door de gootsteen te spoelen, vormen de ergste boosdoeners. Hoewel warme olie gemakkelijk door de leidingen lijkt te glijden, verandert het in een dikke vetlaag zodra het afkoelt. Dus voordat je een pan afspoelt, maak deze dan eerst even schoon met keukenpapier om overtollig vet te verwijderen. Heb je te veel vet over? Giet het dan in een potje en gooi het weg.

nmkoet-doorspoelen-in-gootsteen

Rijst en eierschalen niet in de gootsteen

Na het koken blijven er altijd rijstkorrels achter in je pan of op je lepels en servies. Zoals je weet wordt rijst steeds groter als je het kookt omdat het water er in trekt. Dit gaat uiteindelijk samen klonteren en blijft aan de leidingen plakken. En ja hoor, weer een verstopping gecreëerd. Spoel ze dus niet door maar verzamel het, in waarschijnlijk weer dat keukenpapier, en gooi gewoon weg. Dit geldt ook voor stukjes van eierschalen. Deze lijken klein, maar blijven ook overal aan kleven. Opvangen dus en weggooien.

rijset-nooit-doorspoelen-gootsteen

Vermijd vezelrijke groenten en zelfs verf

Groenten zoals wortel- en aardappelschillen, mais en de sliertjes van asperges zijn heel vezelig. Die lossen niet op. Gebruik ze daarom als compost of gooi ze weg. Ook met niet-etenswaren moet je uitkijken. Zo kun je verf ook beter niet doorspoelen door de gootsteen. Het bedekt je leidingen en hardt behoorlijk uit: de beste basis voor een verstopping. Laat in plaats daarvan je kwasten weken in een potje en gooi dit en de doek waar je ze daarna mee droogt bij het chemisch afval.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!