Food & Drinks

De reden waarom je dat mandje gratis brood krijgt in een restaurant

gratis-brood-restaurant
Foto: Freepik

Als wij uit eten gaan zijn we altijd blij verrast als we voordat we ook maar iets hebben besteld al een mandje brood op tafel krijgen. Vaak met wat (zoute) boter of olie erbij. Je voelt je gelijk welkom en gezien. Maar waarom doen restaurants dit eigenlijk. Wat voor voordeel hebben zij met dit gebaar. Niet dat het een dure uitgave is natuurlijk, maar ze willen toch dat je zoveel mogelijk eet en dus liefst meer gangen besteld.

Verschil tussen vroeger en nu

Heel vroeger werd er in de tavernes meestal 1 soort maaltijd per dag aangeboden. Dit werd geserveerd op een bepaalde tijd en voor een vaste prijs. Door er brood bij te serveren scheelde dit in de kosten en kon die maaltijd wat kleiner gemaakt worden. Tegenwoordig wordt het juist gedaan om je een welkomst gevoel te geven. Lekker warm brood is plezierig om te eten en daardoor ben je geneigd ook wat meer te bestellen.

Daarnaast is het natuurlijk heel handig dat je alvast wordt bezig gehouden. Je neemt een drankje, breekt het brood, smeert er boter op en tussendoor heb je alle tijd om te kletsen. Als een bestelling dus wat langer duurt heb je dat op die manier minder in de gaten. Als je niets om handen zou hebben en je ziet iedereen om je heen al eten wordt je waarschijnlijk een stuk ongeduldiger.

restaurant-gratis-brood
Foto: Freepik

Nog een voordeel

In brood zitten enkelvoudige koolhydraten en deze koolhydraten stimuleren de productie van insuline. We schreven al eerder over het verschil van enkelvoudige en meervoudige koolhydraten. Door de aanmaak van insuline krijg je meer trek. Dus bestel je wat meer, terwijl je pas een vol gevoel gaat krijgen lang nadat je die bestelling hebt gedaan. Check trouwens wel of het brood echt gratis is. In sommige restaurants staat het achteraf toch als prijs op de kaart. Wat in het buitenland trouwens heel gebruikelijk is.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!