
Grensoverschrijdend gedrag: wat is het en hoe ga je er mee om?
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Life & Health
- •
Ongewenst een dickpic ontvangen of die ene collega die je net iets te vaak aanraakt: soms kan het gedrag van anderen je een ongemakkelijk gevoel geven. Bij dit soort gebeurtenissen spreken we van grensoverschrijdend gedrag. Maar deze term is nogal een vaag begrip. Wat is grensoverschrijdend gedrag precies en hoe ga je ermee om?
Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Grensoverschrijdend gedrag is een brede term voor al het gedrag van een ander dat jou een oncomfortabel gevoel geeft. Het begrip is moeilijk te definiëren omdat dit gevoel voor iedereen anders kan zijn. Belangrijk is dat je altijd zelf mag bepalen wanneer jij vindt dat iemand over je eigen grens gaat. Je spreekt dus van grensoverschrijdend gedrag als een ander met zijn gedrag iets doet waar jij niet mee instemt.
Een persoon kan op veel verschillende manieren over je eigen grens heen gaan. Bijvoorbeeld door je te pesten of intimideren. Of door zich fysiek aan je op te dringen. Ook online kun je op een vervelende manier benaderd worden, bijvoorbeeld door het ongewenst ontvangen van berichten of foto’s.
Seksueel overschrijdend gedrag
62% van de vrouwen en 19% van de mannen heeft wel eens een vorm van seksueel overschrijdend gedrag meegemaakt. Voorbeelden van dit soort gedrag zijn seksuele opmerkingen, ongewenste aanrakingen, seksueel getinte berichten sturen of openbare handelingen zoals nafluiten op straat of langdurig staren.
Belangrijk om te onthouden: het is nooit je eigen schuld. Op het moment dat het gebeurt kan het zijn dat je niet goed weet wat je moet doen. Je kunt je ervoor schamen dat je niet beter hebt gereageerd. Maar het is heel normaal dat je op zo’n moment niet weet hoe je moet reageren. Het is altijd oké om later op het incident terug te komen en dit alsnog bij iemand aan te geven.
View this post on Instagram
Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag?
Soms is het lastig om voor jezelf te bepalen welk gedrag nou echt grensoverschrijdend is. Legt je manager net even te vaak zijn hand op je schouder, dan kun je bijvoorbeeld aan jezelf twijfelen of dit ‘erg genoeg’ is. De andere persoon kan het niet doorhebben dat hij of zij zich zo gedraagt. Maar zolang het gedrag van een ander jou een vervelend gevoel geeft, is het altijd belangrijk om dit wel aan te geven.
Voel je je comfortabel genoeg om bij de persoon in kwestie aan te geven dat zijn of haar gedrag je een vervelend gevoel geeft, dan is dat een goed begin. Maar voor de meeste mensen voelt het waarschijnlijk veiliger om een derde persoon in vertrouwen te nemen. Dit kan iemand in je eigen omgeving zijn, zoals een vertrouwenspersoon op werk. Er zijn ook professionele instanties waar je terecht kan. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Slachtofferwijzer of Centrum Seksueel Geweld.