Health

Griepje te pakken? Dit kun je het beste eten en drinken

griep-eten-drinken
Foto: Freepik

Bestaan jouw dagen vooral uit volle zakdoekjes, kopjes gemberthee en een hoest zo hard waar een gemiddelde zeehond jaloers op zou zijn? Dan heb je de griep goed te pakken. Eten en drinken is waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt, maar uiteindelijk moet je toch weer gaan aansterken. Wij hebben wat pareltjes op een rijtje gezet die jou daarbij gaan helpen. 

1. Kommetje warme kippensoep

Dikke kans dat jij vroeger door moederlief altijd werd verwend met een kopje kippensoep als je thuis de griep te pakken had. Volgens Margriet.nl wordt het dan ook al honderden jaren aanbevolen als geneesmiddel tegen griep en verkoudheid. Dit soepje zit bommetje vol met onder andere mineralen, vitamines en eiwitten. En is ook nog eens makkelijk te maken!

Nog een reden om een pannetje te bereiden: kippensoep bevat het stofje cysteïne. Nog nooit van gehoord? Dit aminozuur breekt slijm af en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

kippensoep-griep

2. Bananen eten tijdens de griep

Op een lege maag een banaan nemen is niet zo’n goed idee. Dit kan namelijk voor maagproblemen zorgen. Maar als je al wat naar binnen hebt gewerkt, kan een banaantje in de middag best lekker zijn. Heerlijk vullend en gemakkelijk te eten.

Ze zitten vol met calorieën die je nodig hebt om aan te sterken. Fruit is natuurlijk sowieso gezond.  Een sinaasappel is lekker verfrissend bij koorts en zit ook nog eens vol met vitamine C. Die geven een flinke boost aan je weerstand.

3. Kopje hete thee drinken

Groene thee verhoogt je weerstand en zorgt voor een spoedig herstel. Daarnaast helpt thee om gezwollen slijmvliezen te laten slinken en al dat slijm waar je mee te maken hebt te verminderen. En dat heb je nodig! Thee zit vol met antioxidanten. Het is sowieso belangrijk om goed te drinken bij de griep. Zet de waterkoker daarom regelmatig aan.

Een kopje koffie en alcohol kun je deze dagen even beter laten staan. Daarmee geef je je maag en darmen even wat rust. Al zou je waarschijnlijk totaal geen zin hebben in een glas wijn of biertje met zo’n wattenhoofd. Denkt manlief daar anders over? Dan kan het best zijn dat hij is aangestoken met de mannengriep. Of terwijl aanstelleritis.

thee-drinken-griep

 4. Bakje havermoutpap nemen

Er zijn ontzettend veel gezonde redenen om te ontbijten met een bakje havermout. Zo is het cholesterolverlagend, goed voor je huid en top voor de stoelgang. Winning! En nog een groot voordeel: een bakje havermout met wat fruit is natuurlijk ook nog eens mega lekker.

Haver stimuleert het immuunsysteem en stabiliseert je je bloedsuikerspiegel. Heel fijn als je last hebt van een opgeblazen gevoel of diarree tijdens je griepje. Dan voel je je al zo lamlendig en kan je een bakje krachtvoer goed gebruiken.

5. Kommetje yoghurt eten

Een griepje gaat natuurlijk vaak samen met een zere keel. Als je praat, lijkt het net of er scheermesjes door je strot gaan. Een romige, zachte textuur zoals yoghurt is dan zeker niet verkeerd om door je keeltje te laten gaan. De levende culturen in yoghurt werken trouwens als probiotica. Dit houdt in dat ze een immuniteit-verhogende eigenschappen hebben. De eiwitten die erin zitten helpen je ook nog eens bij het herstel van een griep.

Nu we het toch over die vervelende griep hebben, willen we natuurlijk ook weten hoe we het voorkomen. Eerder hebben we dan ook een artikeltje geschreven over de griepprik. Hierin leggen we alles, maar dan ook echt alles uit wat je hierover moet weten. Dan kan je altijd nog bepalen of je hem niet.

yoghurt-eten-griep-bed