Health

Alles (maar dan ook alles) wat je moet weten over de griepprik

griepprik-griep-informatie
Foto: Freepik

Het fenomeen ‘griepprik’ geeft tegenwoordig toch een wat ander gevoel dan vóór Corona. Voor die tijd wist je dat vooral ouderen in oktober en november werden opgeroepen, maar voor veel mensen was het een ver van het bed show. Dat je vatbaarder bent voor griep als je ouder bent wisten we wel. Maar dat griep niet zo onschuldig is als je dacht weten we nu dus ook. Hoe belangrijk is die griepprik nu echt en waarom zou je deze dus wel nemen? Womanly zet alles over de griepprik voor je op een rij.

Griep is gevaarlijker dan je denkt

In de winter roepen veel mensen dat ze griep hebben wanneer ze ziek zijn. Maar meestal gaat het dan alleen om een hevige verkoudheid. Tenslotte hebben we in de winter allemaal wel een moment dat we verkouden worden en hoesten. Maar een echte griep is wel wat anders. Van griep kun je heel erg ziek zijn en als het tegen zit loop je een longontsteking op.

Ieder jaar overlijden er 4700 mensen aan de griep volgens het RIVM. Want naast die longontsteking kun je er ook hartproblemen bij oplopen. Dat geldt zeker voor mensen die onderliggende aandoeningen hebben of waarvan de weerstand minder is. Ook als je diabetes hebt of een hartaandoening kan deze verergeren door de griep. Dus zo onschuldig is dit virus toch echt niet.

grieppprik ziek 1

De griepprik tegen griep

Er wordt ieder jaar gekeken naar welke vormen van griep waarschijnlijk komen. Daar wordt de griepprik op gebaseerd. En dat beschermt dus wel degelijk tegen de griep. Maar een wondermiddel is het niet. Als je een griepprik krijgt, heb je 30 procent minder kans dat je de griep krijgt. Mocht je toch de griep krijgen, dan wordt je minder ziek. En het vermindert de kans op een ziekenhuisopname met 40 procent. Maar het is dus niet zo dat je helemaal geen griep meer kunt krijgen.

Omdat er dus veel soorten griepvirussen bestaan en de virussen niet stil zitten komen er steeds nieuwe soorten bij. Bovendien is er nooit maar een virus die er op een bepaald moment is. Er waren altijd meerdere virussen rond. Dus zit in de griepprik meestal niet alle antistoffen om de griep tegen te houden. En daardoor ben je dus meestal niet beschermd tegen alle varianten. De bijwerkingen van een prik zijn meestal niet zo ernstig. Hooguit een wat pijnlijke arm en soms wat hoofdpijn.

griepprik

Zwanger en de griepprik

Je krijgt nu ook de griepprik aangeboden als je zwanger bent. Dat was vroeger niet zo. Iedereen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger is krijgt een uitnodiging. Je kunt deze prik dan halen op het consultatiebureau. De antistoffen in de prik komen ook in de placenta terecht en op die manier is de baby dus ook beschermd in de eerste maanden na de geboorte.

zwanger-griepprik

De griepprik is gratis

Mensen die tot de doelgroep behoren krijgen vanzelf een uitnodiging om de prik te halen bij hun huisarts. Of voor ouderen die in een tehuis zitten wordt deze geregeld door de arts die daar zit. Als je de prik dus gaat halen is deze gratis. Je wordt opgeroepen als je boven de 60 bent, maar ook kinderen en volwassen die lijden aan nierziektes, diabetes typ 1 en type 2. Ook mensen met een ernstig overgewicht en een verstandelijke beperking krijgen de uitnodiging. Maar het ligt natuurlijk altijd aan jezelf of je er gehoor aan geeft of niet.