Food & Drinks

Womanly checkt: Groentechips echt gezonder of slimme marketingtruc?

groentechips-gezonder-of-slimme-marketingtruc
Zijn groentechips gezond of ongezond? (Afbeelding: Canva)

Heb jij er ook zo’n moeite mee om je snackhand onder controle te houden? Zeker onder het genot van een koud wijntje smaakt een toastje of chippie extra lekker. Om de calorieën enigszins te beteugelen, zouden groentechips een gezondere uitkomst zijn. Maar hoeveel gezonder zijn deze groentesnacks dan aardappelchips? En zijn ze überhaupt wel gezond? Womanly zocht het voor je uit. 

Wat zijn groentechips?

Je hebt het vast al eens in de schappen zien liggen: zakjes met vrolijk gekleurde ‘chips’ die er net even anders uitzien dan de normale Lays paprika. Groentechips worden tegenwoordig steeds populairder, omdat ze een stuk gezonder zouden zijn dan normale aardappelchips. Producenten vermarkten deze nieuwe chips dan ook graag als een ‘gezonder alternatief voor normale chips’.

Als dit een echt gezonder alternatief is voor onze favoriete snack, springen we een gat in de lucht. Want hoe graag we ook gezond willen leven, onze snackhand zit ons vaker in de weg dan ons lief is. Daarom zoeken we graag uit of de groente chips echt zo gezond zijn als de fabrikanten ons doen geloven.

groentechips-ongezond

Groentechips een gezonder alternatief?

Groentechips worden vaak gemaakt van groenten zoals zoete aardappelen, bieten, wortels, pastinaken en spinazie. Op het eerste gezicht lijkt het dus een gezondere optie dan normale chips. Toch is dat niet het geval. Net als normale chips worden de groentechips gefrituurd in olie en gekruid met veel zout. Daarom bevatten deze chips evenveel calorieën en verzadigde vetten dan aardappelchips.

Daar komt bovendien nog bij dat groenten dikwijls vrij veel suikers bevatten. Ook deze zorgen ervoor dat je met een portie groentechips al veel calorieën binnenkrijgt. De gezonde vezels en vitaminen die je normaal met groenten binnenkrijgt, gaan deels door het frituren verloren. Het Voedingscentrum geeft dan ook aan dat groentechips geen gezonder alternatief zijn voor normale chips.

groentenchips-gezond

Krokante boerenkool als snack

Ben je teleurgesteld om dit te lezen, omdat je de groentechips wel smakelijk vond? Om toch een gezondere snack te hebben, kun je ervoor kiezen om zelf chips van groenten te maken. Volg bijvoorbeeld dit recept voor gezonde boerenkoolchips uit de oven, of maak groentechips uit de oven met een variatie van groenten. Serveer als dip bij de chips zelfgemaakte hummus of hüttenkäse.

Bij het zelf maken van deze chips heb je meer controle over de bereidingswijze, waarbij de mogelijkheid bestaat om ze te bakken of te drogen, waardoor het vetgehalte wordt verminderd. Daar komt wel de kanttekening bij dat je alsnog op je porties moet letten. Zelfs met deze gezondere snackvariant krijg je al snel teveel zout of vet binnen. Tijd om die snackhand even flink toe te spreken dus.

groentechips-boerenkool

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!