Food & Drinks

Ingeblikte of verse groenten: welke zijn écht gezonder?

groenten-ingeblikt-vers-gezonder
Foto: Freepik

Je kent het vast wel: je komt thuis, moet nog koken maar bent ook behoorlijk moe. Dus open je een blik groenten omdat dit snel klaar is. Tenslotte is het vaak net zo lekker. Maar vraag je je af: is het eigenlijk slecht om dit vaak te doen, want zijn verse groenten niet veel beter voor je? Tenslotte wil je ook gezond eten. Womanly onderzocht dit vraagstuk voor je, met een verrassend antwoord als resultaat. 

Ingeblikte groenten blijken gezonder

Groente uit blik wordt binnen een paar uur nadat het is geoogst al ingeblikt. Bonduelle bijvoorbeeld verpakt de groente binnen 4 tot 12 uur na het oogsten. Ze worden dus op het moment dat ze precies goed zijn qua rijpheid en smaak verwerkt. Dat geldt trouwens ook voor diepvriesgroente. De nutriënten, dat zijn de essentiële voedingsstoffen, zijn dan volledig aanwezig. En dat blijft ook zo, al heb je de blikken lange tijd in je voorraadkast staan.

Groenten uit blik zijn dus erg gezond. Want de groente die vers in de winkels ligt zien er dan wel prachtig uit, maar zijn beduidend langer onderweg. Het wordt geoogst, verpakt, daarna moet het worden vervoerd naar de winkels en dan pas kan het verkocht worden. Dit lukt niet binnen die 4 tot 12 uur. Daarom wordt veel groente dus vaak al geplukt en geoogst terwijl het nog niet helemaal rijp is. En kan de groente die vooral in de supermarkt ligt vaak wat tegenvallen.

groenten-blik-vers-gezonder

Kies voor seizoens- of blikgroenten

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan groenten uit blik? Een belangrijk  nadeel kan zijn dat er teveel zout aan de groenten is toegevoegd. Check daarom goed op het etiket of er zout is toegevoegd en hoeveel, want het is niet nodig om groente goed te houden. Ook fruit uit blik kan extra suiker bevatten wat het meteen een stuk ongezonder maakt.

Soms is groente uit blik (of diepvries) zelfs milieuvriendelijker. Neem bijvoorbeeld spinazie buiten het seizoen – deze wordt geteeld in verwarmde kassen, wat niet gunstig is voor het milieu. Daarom is het een slim idee om seizoensgroenten te verkiezen. Maar als dat niet mogelijk is, is kiezen voor ingeblikte groenten een prima alternatief. Geen enkel bezwaar tegen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!