haar-wassen-zonder-shampoo
Beauty

Nopoo methode: nooit meer je haar wassen met shampoo

Je haar zo gevoed, glanzend en zacht mogelijk krijgen: voor sommige vrouwen is het een levensproject geworden. Heb jij voor je gevoel ook alle soorten shampoo en conditioners gebruikt om jouw haar niet meer vet maar wel gevoed te houden? De aanhangers van de ‘nopoo’ methode geloven erin dat je al deze dure spulletjes niet nodig hebt. Zij gebruiken alleen water, en soms wat natuurlijke producten die waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. 

Haren wassen zonder shampoo

Het woord ‘nopoo’ komt van de engelse woorden ‘no shampoo’.  De aanhangers van de trend geloven dat de chemische middelen in shampoo en conditioner je haar afhankelijk maken van deze middelen. Door je haar te wassen met haarverzorgingsproducten strip je alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid, waardoor je deze moet aanvullen met conditioner, waardoor je haar weer heel vet wordt, waardoor je deze vervolgens weer moet wassen met shampoo enzovoort.

Volgens de aanhangers van ‘nopoo’ heb je deze producten helemaal niet nodig. Je haar bezit van nature een eigen beschermlaag van talg, wat je net genoeg bescherming geeft om je lokken gezond en gevoed te houden, ook als je het alleen met water wast. Dit klinkt in onze ogen misschien vies, maar al eeuwenlang gebruikten mensen niets anders dan water en soms wat natuurlijk producten als honing of as.

haar-wassen-zonder-shampoo-nopoo

Alleen water of natuurlijke producten

Bij de ‘nopoo’ methode kun je alleen water gebruiken, of water gemengd met natuurlijke producten zoals baking soda of appelazijn. De meeste mensen die deze methode gebruiken, wassen hun haar zo weinig mogelijk, maximaal één keer in de week. In het begin voelt je haar vet en wellicht een beetje viezig aan. Dit komt omdat je haar moet wennen aan de afwezigheid van shampoo.

Door het wassen met gebruik van shampoo en conditioner verstoor je de natuurlijke talgproductie van je huid. Daarom zul je in de eerste weken zonder shampoo en conditioner extra veel last hebben van een vette hoofdhuid. Je hoofdhuid heeft even tijd nodig om de natuurlijke talgproductie weer in balans te brengen. Maar na deze weken van ‘wennen’ zou je haar een stuk gezonder en glanzender moeten zijn. Bovendien scheelt de ‘nopoo’ methode veel geld die je normaal aan dure producten zou besteden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!