Beauty

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval

haaruitval-oorzaken
Foto: Freepik

Last hebben van haaruitval is erg vervelend. Je haar kan het belangrijkste zijn aan je uiterlijk, en wanneer je 120(!) haren per dag verliest is dat geen pretje. Toch ondervindt iedereen wel eens een fase in het leven waarin je meer haar verliest dan normaal. Wat kan je doen tegen haaruitval, zeker wanneer je het gevoel hebt dat het meer is dan normaal? Wij leggen de meest voorkomende oorzaken uit en wat je hier aan kunt doen.

Oorzaken van haaruitval

Haar verliezen is heel normaal. Veel factoren hebben namelijk invloed op je haargroei en haaruitval. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je eetpatroon. Wanneer je een tekort een bepaalde voedingstoffen binnenkrijgt kan dit leiden tot haaruitval. Bij een ongezond dieet of juist bij een compleet veganistisch dieet kan dit het geval zijn. Ook speelt je haren wassen een grote factor. Wanneer je je haar te veel wast, kan dit leiden tot het breken van je haar. Ook te heet wassen zorgt voor beschadiging.

Naast de hitte van je haar wassen is hitte in het algemeen slecht voor het haar. Door regelmatig te stijlen of te föhnen worden je haar en hoofdhuid blootgesteld aan hitte. Naast factoren waar je iets aan kan doen, zijn er ook factoren waar je vrijwel niets aan kunt doen. Zo kan je haar uitvallen van stress, koorts, een ziekte of kan dit genetisch bepaald zijn. Mocht je je zorgen gaan maken, is het altijd goed om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hieronder hebben wij een aantal tips voor de factoren waar je wel iets aan kunt doen.

oorzaken-van-haaruitval-

Wat doen tegen haaruitval

We bespreken drie dingen die je haar kunnen laten uitvallen: eetpatroon, haar wassen en hitte. Aan het eetpatroon kun je veel doen om haaruitval tegen te gaan. Zo kan je door het eten van bladgroenten en broccoli je ijzerinname verhogen en zorgen zalm en noten voor essentiële vetten, zoals omega-3. Naast gezond eten kan je ook voedingssupplementen nemen om de belangrijkste vitaminen binnen te krijgen. Vitamine D is hier erg goed voor. Al is het natuurlijk het fijnste als je lekker in de zon kunt zitten.

Qua haren wassen is het het belangrijkste dat je je haar niet te veel wast, maar ook niet te weinig. Als je je haar te weinig wast zorgt dit voor jeuken en een doffe gloed. Te veel zorgt voor het breken van het haar. Ideaal is om 1 tot 3 keer per week je haar te wassen. Wat betreft het tegengaan van hitte, kun je het beste een föhn gebruiken waarbij je temperatuur zelf kunt reguleren. Gebruik ook altijd een hitte-spray zodat je haar optimaal beschermd blijft.