handafwas-beter-dan-vaatwasser
Food & Drinks

Wat is beter voor het milieu: handafwas of vaatwasser?

Afwassen, meestal niet het fijnste na een lekkere maaltijd. Maar veel van ons hebben gelukkig een vaatwasser. Al rijst wel de vraag op wat is nu eigenlijk beter? Met de hand afwassen of met de vaatwasser. En dan hebben we het natuurlijk niet over hoe schoon het wordt. Maar wat is goedkoper en beter voor het milieu. Wij zochten het voor je uit.

Wat is zuiniger en goedkoper?

We geven maar gelijk het antwoord: met de hand afwassen is zowel goedkoper als zuiniger. Natuurlijk gebruiken de huidige vaatwassers steeds minder water en energie, maar nog steeds is het beter om je vaat met de hand af te wassen. Qua zuinigheid verbruik je per jaar 2 tot 3 keer meer energie met de vaatwasser als afwas in een teiltje met de hand. En dat is toch behoorlijk wat. Wel gebruikt de vaatwasser 1 tot 1,5 liter water minder per keer dat je de afwas met de hand doet. Maar dat is heel weinig.

Er zijn allerlei rekenmethodes te vinden over hoeveel het kost om je water te verwarmen maar met de huidige wisseling in de energieprijzen hebben we dat maar even niet berekend. Het allergoedkoopste is natuurlijk als je een zonneboiler hebt die het warme water levert. En steeds meer mensen hebben deze. Maar ook zonder zo’n boiler blijft het goedkoper om met de hand af te wassen. Maar het hangt er wel van af hoe je afwast.

beter-handafwas-of-vaatwasser

Hoe was je het zuinigst af als je met de hand afwast?

Als eerste: altijd afwassen in een teiltje of de afwasbak. Dus niet de kraan laten lopen tijdens het afwassen.En je hoeft echt niet met heel heet water af te wassen. Alleen als het erg vet is heb je heet water nodig. De beste tip is: zet alles eerst een uurtje in een bak koud water, daarna kun je alles er zo afwassen. Gebruik niet teveel afwasmiddel, slecht voor het milieu. En als het even duurt voor je water warm is, vul dan alvast je waterkoker met het koude water of de gieter, bespaar je ook weer wat water.

vaatwasser-beter-dan-handafwas

Wat als je toch team vaatwasser blijft?

Gebruik de eco stand. Er zit niet voor niets een eco stand op de vaatwasser. Deze duurt langer maar is veel zuiniger in gebruik. Je hoeft ook echt niet voor te spoelen, maar zorg wel dat al het eten er goed is afgehaald. En check regelmatig de filter. Zet bovendien de machine pas aan als het echt vol zit met vuile vaat. Halve machines zijn tenslotte het allerduurst in gebruik.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!