Living

Weg met schuurpapier-handdoeken: zo krijg je ze zonder droger weer fluffy zacht

handdoek-zacht

Als je net je heerlijke me-time momentje hebt genomen onder de douche, is het toch echt de hoogste tijd om eruit te stappen en je af te drogen. Als je handdoek dan zo ruw is als schuurpapier, is dat een flinke domper. Hier wil je de grond niet eens mee schoonmaken. Oeps! Maar wat nou als je geen droger hebt of deze net kapot is? Wij hebben 4 tips voor je op een rijtje gezet om je handdoeken zacht te drogen zonder droger.

1. Gebruik geen wasverzachter

Bij deze tip zul je je wenkbrauwen misschien fronsen. Een wasverzachter zorgt er natuurlijk in eerste instantie voor dat je handdoeken lekker zacht worden en ook nog eens lekker ruiken. Toch zit hier een groot nadeel aan, aldus RTL Nieuws.

De bestanddelen in de wasverzachter zorgen er namelijk voor dat handdoeken minder vocht kunnen opnemen, omdat er een laagje over de vezels van de handdoeken heen komen te liggen. En dat betekent dat ze dan niet goed afdrogen. Heb je dus werkelijk niks aan!  Skip dus die wasverzachter of gebruik een heel klein beetje als je niet zonder die lekkere geur kan.

handdoek-zacht-wassen

2. Droog je handdoeken in de buitenlucht

Komt het eens een keer niet met bakken uit de lucht vallen? Dan is het geen slecht idee om je handdoeken buiten aan de waslijn te drogen. Zorg er wel voor dat ze niet helemaal windstil liggen. Een handdoek die lekker door de wind wappert, wordt namelijk zachter dan eentje die muisstil aan het wasrek hangt. Een beetje wind is dus helemaal prima!

Wist je trouwens dat het helemaal niet nodig is om na elk gebruik je afdroogdoek in de wasmand te stoppen? Om de boel een beetje hygiënisch te houden, wordt er aangeraden om na drie keer afdrogen je handdoeken te wassen. Vaker is niet alleen onnodig, maar ook slecht voor het milieu.

3. Gebruik azijn

Azijn is een must om in huis te hebben. Met dit wondermiddeltje kun je bijvoorbeeld ook zweetgeuren eruit krijgen zonder wasmachine. Het maakt niet uit welk azijnsoort je gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld keukenazijn maar ook appelazijn.

Het keukenmiddeltje ontkalkt en ontvet de handdoeken en zorgt er tevens voor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte afdroogdoeken krijgt. Giet een beetje van dit spul in het bakje waar je normaal de wasverzachter in zou doen.  Een natuurlijk middeltje dat ook nog eens lief is voor jouw wasmachine.

azijn-wassen-handdoek

4. Rol je handdoeken op

Prop je handdoeken niet allemaal in je kast, maar berg ze netjes op. Volgens RTL moet je ze luchtig opbergen in een kast met genoeg ruimte. Sla ze eerst goed uit en zorg dat ze een beetje lucht krijgen door ze niet dicht op elkaar te stapelen, maar ze op te rollen. Zo voorkom je ook nog eens een muffe geur. Geen droger meer nodig met deze oproltechniek.

handdoeken-oprollen-zacht

5. Apart wassen van andere kleding

Het beste kun je handdoeken apart wassen van ander wasgoed. De kans is dan kleiner dat de katoenvezels beschadigd raken door bijvoorbeeld knopen, broches of ritsen van kledingstukken. Stop de wasmachine sowieso niet te vol en was de handdoeken op 40 graden. Zijn ze erg vies? Dan kan je ze altijd nog op 60 graden wassen. De eco-stand is een minder goed idee,  die kan je beter aanzetten bij kleding.