Is havermelk gezonder of juist ongezonder dan koemelk?
-
Eline
- •
-
Eline
- •
- Food & Drinks
- •
- •

Zit jij nog volop in je goede voornemens om gezonder te eten en doe je daarom alleen nog maar havermelk in je koffie? Lees dan even verder, want dit plantaardige alternatief voor melk blijkt minder gezond dan gedacht. Gewone koemelk is in de ogen van de meeste mensen tegenwoordig een ongezonde drank die vooral vermeden moet worden. Lactosevrije melk vervangers hebben de markt dan ook overgenomen. Maar is havermelk wel echt zoveel gezonder dan koemelk? Wij zochten het voor je uit.
Wat is havermelk?
Havermelk wordt wordt gemaakt door haver in water te weken en deze vervolgens te pureren. Daarna wordt het gepureerde goedje door een zeef gehaald. Het sap dat hier uit komt is het uiteindelijke drankje. Hoewel havermout veel goede stoffen bevat, komen deze niet allemaal in het uiteindelijke ‘melk’ terecht. Daarom voegen producenten meestal nog extra vitaminen en mineralen aan de haverdrank toe.
Havermelk heeft meestal een licht zoete smaak en is dikker van textuur dan koemelk. Meestal wordt er een beetje suiker toegevoegd om het wat zoeter te maken. Officieel moet havermelk verkocht worden als ‘haverdrank’. Alleen melk afkomstig van dieren mag als echte melk verkocht worden, omdat deze melk unieke gezondheidsvoordelen heeft. Zo kan dierlijke melk volgens onderzoek van de Gezondheidsraad beschermend werken tegen darmkanker en diabetes type 2.
Wat zit er in havermelk?
Havermelk wordt gepresenteerd als het gezonde alternatief voor melk. Om te weten of dat echt zo is, is het goed om te zien wat er precies in beide drankjes zit. Het Voedingscentrum plaatst dierlijke melk en zuivelproducten in de schijf van vijf, omdat het voedingsstoffen bevat als calcium, eiwitten, vitamine B2 en vitamine B12.
Plantaardige alternatieven hebben deze voedingsstoffen niet. Havermelk bevat wel veel vezels, die helpen om je cholesterol te verlagen. Ook wordt er aan havermelk vaak calcium en vitamine D toegevoegd. En uiteraard bevat havermelk geen lactose, waardoor het goed een alternatief is voor mensen met een lactose intolerantie. Daarnaast bevat havermelk minder suiker en verzadigd vet dan koemelk.
Is havermelk echt gezond?
Op de vraag of havermelk echt gezond is, antwoord de Consumentenbond dat het wel degelijk gezonde voedingsstoffen bevat, met name door de vezels. Maar toch kan het plantaardige drankje niet als een goed alternatief voor gewone melk beschouwd worden. Dit omdat de (toegevoegde) voedingsstoffen qua hoeveelheid niet in de buurt komen van koemelk. En om het effect van de vezels in havermelk te merken, moet je een paar glazen per dag drinken.
Wil je desondanks geen koemelk drinken maar wel de nodige voedingsstoffen binnenkrijgen, dan raadt de Consumentenbond aan om sojamelk te drinken. Deze drank lijkt qua voedingsstoffen het meeste op halfvolle koemelk. Zo zitten er net zoveel eiwitten en calorieën in, en bevat de drank vaak toegevoegde calcium en vitamines B2 en B12. Gelukkig hebben de meeste koffiebarren ook sojamelk op het menu staan.