hielspoor-voorkomen-behandelen
Life & Health

Zo voorkom en behandel je effectief die pijnlijke hielspoor

Schoenen kunnen nog zo mooi zijn, maar zijn ook vaak de oorzaak van diverse kwalen aan de voeten. Hielspoor is zo’n veelvoorkomende kwaal die veel vrouwen treft, onder andere door het dragen van verkeerde schoenen. Heb je regelmatig last van je hielen? Lees hier de oorzaken van hielspoor en wat je kunt doen om de pijn te verlichten en te voorkomen.

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor heeft verschillende oorzaken, maar de meest voorkomende oorzaak is een te grote druk op de voeten. Dit kan gebeuren als gevolg van overgewicht, te veel staan of lopen, en het dragen van slecht passende schoenen. Zo kan het dragen van slappe gympen of te vaak blootsvoets lopen zorgen voor het ontstaan van deze kwaal. Hielspoor ontstaat meestal geleidelijk door de jaren heen.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan hielspoor zijn ouderdom, veranderingen in de botstructuur van de voet en bepaalde medische aandoeningen, zoals platvoeten of artritus. Hielspoor gaat niet altijd gepaard met pijn. Soms hebben mensen geen symptomen en weten ze niet eens dat ze de aandoening hebben.

hielspoor-pijn

Symptomen en behandeling van hielspoor

Hielspoor is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door de opbouw van kalk op het hielbot, wat leidt tot irritatie en ontsteking van de weefsels in de buurt van de hiel. Dit kan leiden tot hevige pijn aan je voeten. Soms is het niet mogelijk om je dagelijkse activiteiten te doen. Bij hielspoor heb je pijn aan je hiel, vooral als je opstaat of langdurig hebt gezeten. De pijn kan mild tot ernstig zijn en straalt soms ook uit naar de rest van de voet of naar de enkel.

De  meest gebruikte behandeling voor pijn aan je hielen is rust en het verminderen van de druk op de voet. De druk op de voet kan worden verminderd door het dragen van speciale inlegzolen en stevige schoenen, minder vaak blootsvoets lopen en minder activiteiten te ondernemen waarmee je je voeten belast. Ook fysiotherapie kan de pijn verlichten en de spieren en pezen versterken, waardoor de pijn op den duur minder wordt.

hielspoor-voeten

Hielpijn voorkomen: draag geen slippers

Net zoals bij alle andere kwalen telt: voorkomen is beter dan genezen. Om pijn bij je hiel te voorkomen, is het allereerst belangrijk om goede schoenen te dragen die genoeg ondersteuning bieden aan de vorm van je voeten. Goede tip voor de komende zomervakantie: slippers zijn beruchte veroorzakers van hielspoor. Even op en neer naar het zwembad is geen probleem, maar lange wandelingen op je platte slippertjes kun je beter nalaten.

Daarnaast is het belangrijk om niet te lang achter elkaar te zitten, maar ook om niet te actief te bewegen. Met name als je ook last hebt van overgewicht is het belangrijk om de voeten niet overmatig te belasten. Train je voeten dagelijks door even te wandelen en rek en strek oefeningen te doen. Voel je al irritatie of pijn bij je hielen of aan je voeten opkomen? Ga dan even langs bij de huisarts om ergere schade aan je hielen te voorkomen.

hielspoor-slippers

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!