Life & Health

Zo vind je een hobby of sociale club die perfect bij je past

hobbyclub-vinden-stappenplan

Een vriendengroep vinden als je tiener of twintiger bent, is over het algemeen een stukje makkelijker dan na je dertigste. Waar iedereen druk bezig is met een carrière of het gezin, lijkt het soms alsof er weinig ruimte overblijft voor sociale activiteiten of je hobby’s. Toch zijn er veel meer gezellige clubs en groepen dan je denkt. Het is alleen een kwestie van goed zoeken. Wij geven je een stappenplan om een gezellige hobby of club te vinden die bij jou past. 

1. Weet wat je zoekt

We begrijpen dat je liever in real-life afspreekt dan digitaal.  Maar het internet is wel erg goed te gebruiken als een oneindig Albert Heijn briefjesbord: alle oproepjes voor leuke hobbyclubs kun je erop vinden. De uitdaging zit hem er vooral in de overvloed ervan: weten waar je moet beginnen met zoeken is de eerste en belangrijkste stap. Om gericht te zoeken, is het vooral belangrijk dat je goed uiteenzet wat je wensen zijn.

Neem een moment om te bedenken wat je precies zoekt. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je leuk vindt of waar je goed in bent. Schrijf ook de dingen op die je altijd al leuk hebt gevonden maar die je niet goed kan of nog nooit hebt gedaan. Wees creatief en daag jezelf uit om buiten je eigen kaders te denken. Wie weet kom je er zo wel achter dat je eigenlijk altijd al een cursus boogschieten hebt willen doen.

hobbyclub-lachen

2. Ga gericht op zoek

Nu je een lijstje met wensen hebt, kun je deze verder aanscherpen. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel tijd je aan je nieuwe hobby kwijt wilt en kunt zijn, en hoe dichtbij of ver weg de locatie mag zijn. Heb je dit duidelijk voor ogen, begin dan eerst heel gericht te zoeken op deze wensen en eisen. Maak een lijstje van je zoekopdrachten die aan je eisen voldoen, en zet ze naast elkaar. Zo kun je ze daarna makkelijk vergelijken.

Heb je geen goede match met je gewenste hobby gevonden? Breid je zoektermen dan iets verder uit. Zoek bijvoorbeeld iets verder weg dan je voorkeurslocatie. Vraag jezelf af welke eisen je echt belangrijk vindt en welke je kan laten gaan. Vind je het bijvoorbeeld niet erg om iets langer te moeten fietsen of rijden om bij die ene leuke club te gaan? Of kies voor iets waar vooral mensen van een andere leeftijdsgroep bij aangesloten zijn: wie weet brengt dit juist wel ontzettend leuke nieuwe connecties.

hobbyclub-dansen

3. Kom in actie

De laatste stap is de moeilijkste stap, en eentje waar de meeste mensen afhaken: daadwerkelijk naar het nieuwe clubje gaan. Onzekerheid en angst zijn slechte raadgevers, maar helaas laten veel mensen zich er toch nog door leiden. Vind je het eng om contact te maken met de nieuwe club? Probeer dan te denken in kleine stapjes. Bel bijvoorbeeld eerst eens naar de club om te vragen of je een keer mag komen kijken. Wedden dat iedereen ontzettend aardig is als je een keertje langskomt?

En het allerbelangrijkst: wees niet te streng en heb plezier met jezelf. Meedoen aan een nieuwe hobby of club betekent niet dat je er automatisch goed in moet zijn. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook koren voor mensen die niet kunnen zingen. Het enige wat telt is dat je zelf plezier hebt in wat je doet. Probeer dus over je drempel heen te stappen en ga het gewoon doen. Stoppen kan altijd, maar dan moet je wél eerst beginnen.