Living

Flinke takkeherrie: tot hoe laat mag je eigenlijk klussen in huis?

hoe-laat-klussen-huis
Foto: Freepik

Het liefst zouden we allemaal wel een Bob de Bouwer in huis willen hebben die elk klusje met gemak voor elkaar krijgt. Naamgenoot Bob Sikkens is toch een stuk duurder als we zijn expertise inschakelen. Wel zo makkelijk dus, als manlief (of vrouw) een handige Harrie(tte) is of als je zelf gezegend bent met twee rechterhanden. Voor de buren is het alleen minder leuk als ze worden gestoord door het gedreun. Tot hoe laat mag je eigenlijk klussen in huis? Wij zochten het voor je uit. 

Hoe laat moet je stoppen met klussen?

De uitspraak ‘beter een goede buur dan een verre vriend’, is je vast niet onbekend. Je wil natuurlijk wel dat kopje suiker kunnen blijven lenen, of uitgenodigd worden op die buurt-BBQ. Daarom is het goed om te weten tot hoe laat je mag klussen in huis. Zo kun je met een gerust hart op die hamer slaan of de boor gebruiken. Het antwoord zal je misschien verbazen, want er bestaat namelijk geen landelijke wet waarin staat tot en vanaf hoe laat je in je eigen huis aan de slag mag.

Volgens VT wonen kan je ’s avonds laat gewoon aan de slag gaan, zolang je midden in de nacht niet al te luide apparaten zoals boormachines erbij haalt. Wel kan het per gemeente verschillen. Vaak staan deze regels in de algemene plaatselijke verordening (AVP). In Utrecht mag er bijvoorbeeld op maandag tot en met zaterdag verbouwd of gesloopt worden tussen 7.00 en 19.00 en op zondag niet. Wil je dan toch aan de slag? Dan moet je toestemming vragen aan de gemeente Utrecht, zo schrijft het AD.

klussen-regels-huis-buren

Ongeschreven fatsoensregels bestaan wel

Een landelijk vastgesteld antwoord is er dus niet op de vraag ‘vanaf hoe laat mag je klussen?’. Toch gelden er over het algemeen een paar ongeschreven fatsoensregels. Zo kun je het beste je klus kwaliteiten doordeweeks inzetten tussen 07.00-08.00 en 22.00 uur, op zaterdag tussen 10.00 en 20.00 uur en op zondag tussen 10.00 en 16.00 uur.

Heb je de allergrootste bouwplannen en wil je bijvoorbeeld je eigen B&B Vol Liefde opzetten? Dan kun je een hoop gezeik voorkomen door eerst je buren te informeren. Bak bijvoorbeeld een heerlijke cake voor ze of neem een lekker flesje wijn mee. Daar maak je ze vast wel blij mee!
klussen-buren-hoe-laat

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!