Van brood tot vlees: zolang kun je producten bewaren in de vriezer
-
Aline de Jong
- •
- Food & Drinks
- •
- •

De vriezer is een heerlijk apparaat. Op die manier heb je altijd voorraad in huis en je kunt allerlei dingen die over zijn ook invriezen. Bovendien kun je een hoop verschillende producten invriezen. Maar het is natuurlijk niet zo dat je alles heel lang kunt bewaren. Na verloop van tijd gaat de smaak van een product af of is het toch echt niet meer te gebruiken. Wij wilden wel eens weten hoe lang je bijvoorbeeld je brood en vlees kunt bewaren. Want het is natuurlijk jammer als je vriezer vol zit maar de helft eigenlijk niet meer is te gebruiken.
Wat is de gemiddelde bewaartijd van eten in de vriezer?
Voor de meeste producten geldt de regel dat het 3 maanden ingevroren kan worden bewaard. En dan is het wel belangrijk dat het op de juiste manier wordt ingevroren. Vis en vlees kun je het beste op de dag dat je het koopt direct in te vriezen. Op die manier hebben bacteriën de minste kans om zich te ontwikkelen. En eten dat gekookt is en je wilt bewaren in de vriezer moet eerst goed zijn afgekoeld. Je kunt het dus in een bak met koud water zetten om dit te versnellen.
Dit soort ingevroren restjes zijn natuurlijk altijd handig als je even geen tijd of zin hebt om te koken. Je kunt van kleine beetjes ook een voor ieder wat wils maaltijd maken. De kliekjes kun je 3 maanden bewaren. En natuurlijk niet opnieuw invriezen als je daarna nog wat over houdt. Op die manier ontwikkel je met gemak een voedselvergiftiging. En dat wil je altijd zien te voorkomen. Doe er ook altijd even een sticker op met de datum waarop je het hebt ingevroren. Zo weet je altijd of het op moet.
Vlees en vis in de vriezer bewaren
Deze kun je allebei behoorlijk lang bewaren. Als je het dus invriest op de dag dat je het hebt gekocht. Het verschilt wel per vleessoort hoe lang je het kunt bewaren. Gehakt en lamsvlees kun je bijvoorbeeld 3 maanden bewaren. Varkensvlees maar 2 maanden. En rundvlees en kip kun je zelfs wel 9 tot 12 maanden bewaren. Dat zijn dus de beste producten om als voorraad in te slaan als ze in de aanbieding zijn.
Vissoorten zoals kabeljauw, tonijn, koolvis en schol kun je ook lang bewaren. Wel tot 6 maanden, maar alleen als het rauw is ingevroren. Als ze al gekookt zijn kun je het 2 tot 3 maanden bewaren. Garnalen, zalm en makreel kun je ook wel 3 maanden in de vriezer bewaren. Vraag trouwens wel aan de visboer of de vis al was ingevroren. Want helaas komt veel vis al ingevroren aan en dan kun je het beter niet nog een keer invriezen.
Brood en zuivel in de vriezer bewaren
Vrijwel iedereen vriest brood in. Dat is wel zo makkelijk omdat je niet wilt misgrijpen in de ochtend. En het is makkelijk te ontdooien. Maar je kunt het niet heel lang bewaren. Liefst niet langer dan een maand wordt afgeraden. En dat niet omdat je het niet meer zou kunnen eten maar omdat de smaak dusdanig achteruit gaat dat het brood eigenlijk niet meer lekker is. En dat geldt dus ook voor taart en koekjes.
Boter, room en melk kun je ook invriezen. Dit blijft zo’n 2 maanden goed. Harde kazen zijn ook geschikt en deze kun je wel tot 8 maanden bewaren. Maar ongeklopte slagroom en yoghurt zijn n niet geschikt om in te vriezen. Dit gaat schiften als je het ontdooit. En rauwe eieren spatten uit elkaar bij het invriezen. Geklopte eieren kan dan weer wel en ook dat blijft 2 tot 3 maanden goed.
Groente en fruit in de vriezer bewaren
Het fijnste is dat je heel veel groente- en fruitsoorten kunt invriezen. Fruit blijft al snel 8 maanden tot een jaar goed. En ook groente kun je wel tot een jaar bewaren. Alleen groente dat veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer komen na invriezen als snot eruit. Als de tomaten gepureerd zijn kan het wel omdat het dan al zacht is. Appels en peren kan wel weer heel goed, maar dan moet wel het klokhuis verwijderd en bananen zonder schil. En voor groente geldt eigenlijk altijd: heel even blancheren in kokend water voor je het invriest.