Life & Health

Je hond op kantoor: goed idee of te veel afleiding?

hond op kantoor goed idee afleiding

Langzaamaan verruilen we onze thuiswerkplek weer voor het bureau op kantoor. Één ding dat we gaan enorm gaan missen aan het thuiswerken: tijdens de zoveelste Zoom meeting ondertussen lekker chillen met je hond of kat. Om dit gemis van een furry metgezel te compenseren, besluiten sommige kantoren dat werknemers hun hondje gezellig mee mogen nemen naar kantoor. Maar zorgt een hond op kantoor ervoor dat mensen harder gaan werken, of is het eerder een recept voor chaos?

Hond op kantoor heeft positief effect

Gelukkig voor ons onderzoeken wetenschappers zo ongeveer alles, bijvoorbeeld dat baby’s zelfs in de baarmoeder al walgen van boerenkool. Ook het effect van honden op de werkvloer is door onderzoekers aan de Universiteit van Lissabon onder de loep genomen. In een onderzoek uit 2021 concluderen ze dat honden op kantoor wel degelijk een positief effect hebben op de werknemers.

Uit het onderzoek bleek dat het meenemen van een hond op de werkvloer zorgde voor een vermindering van stress bij zowel de eigenaar van de hond als zijn collega’s. De interactie met de hond bracht het stressniveau van de werknemers naar beneden. Ook bevorderde de hond de sociale interactie tussen de werknemers, en kreeg het bedrijf zelf een beter imago als ‘diervriendelijke’ werkplek.

hond op kantoor

Nadelen van een hond op kantoor

Het klinkt dus als een goed idee om een pluizige viervoeter op kantoor te hebben. Maar de onderzoekers waarschuwen ook voor de nadelen van een hond op kantoor. Zo kunnen er collega’s zijn die een allergie voor het beestje hebben, of die überhaupt niet van honden houden. Ook kan de sfeer door een hond iets te gezellig worden, waardoor er te veel afleiding ontstaat.

Een hond meebrengen naar kantoor moet dus goed worden afgestemd tussen alle werknemers en het bedrijf zelf, concludeert het onderzoek. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de hond een eigen mandje heeft in een rustig hoekje van het kantoor, waardoor hij voor minder afleiding zorgt. Mocht jouw werkgever nou geen fan zijn van dit hondenbeleid, dan kun je altijd nog met je harige maatje en je laptop in dit gezellige hondencafé gaan zitten. Daar is je hondje in ieder geval altijd welkom.

hond op kantoor ruimte

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!