Health

Hooikoorts symptomen verzachten: 4 praktisch toepasbare tips

hooikoorts-symptomen-verminderen
Afbeelding: Womanly.nl

Een loopneus, waterige ogen en kriebelhoest: hooikoorts klachten kunnen ontzettend vervelend zijn. Voor sommige mensen zijn de klachten zo erg, dat ze het liefst met een duikbril naar buiten gaan. Tot nu toe bestaan er helaas nog geen middelen die hooikoorts helemaal laten verdwijnen. Maar met deze tips ben je zo van je klachten af.

1. Versterk je immuunsysteem

Een sterk immuunsysteem kan helpen om hooikoorts symptomen te verminderen. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt, gezond eet en regelmatig lichaamsbeweging krijgt. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, bessen en paprika, om je immuunsysteem een boost te geven. Daarnaast kan het nemen van een dagelijks probioticum je immuunsysteem versterken en allergische reacties verminderen.

De grote boosdoener bij hooikoorts is de lichaamseigen stof histamine. Je lichaam maakt deze stof aan als reactie op de pollen. Als je teveel van dit stofje in je lichaam hebt, krijg last van de typische hooikoortsklachten. Ook in je voedsel zit histamine. Probeer daarom de volgende voedingsmiddelen te vermijden, zodat je niet te veel histamine binnenkrijgt: gefermenteerde producten zoals zuurkool, tomaten, schaaldieren en suikers.

hooikoorts-eten

2. Experimenteer met stuifmeelkorrels

Er zijn verschillende natuurlijke remedies en medicijnen beschikbaar om hooikoorts symptomen te verlichten. Probeer eens een neusspray met een zoutoplossing om je neus vrij te houden van allergenen. Daarnaast kunnen natuurlijke supplementen zoals brandnetel, quercetine en kurkuma helpen om ontstekingen te verminderen en allergische reacties te verzachten.

Ook kun je proberen om pollen te eten. Dit klinkt onnatuurlijk, aangezien de pollen de boosdoeners van je allergie zijn. Toch kan juist het eten van deze pollen ervoor zorgen dat je minder gevoelig voor dezelfde pollen wordt. De pollen die je kan eten worden ook wel stuifmeelkorrels genoemd. Bouw het gebruik van deze korrels langzaam op: zo kan je lichaam eraan wennen.

3. Bescherm jezelf binnenshuis

Om jezelf tegen de ergste klachten te beschermen, kun je op de Hooikoorts radar kijken hoeveel pollen er in je buurt rondvliegen. Buitenshuis kun je weinig aan de rondzwevende pollen doen. Maar binnenshuis kun je jezelf wel goed beschermen. Zorg er ten eerste voor dat je tijdens het pollenseizoen niet je schone beddengoed buiten te drogen hangt. Hierdoor blijven de pollen in je schone was hangen en neem je ze zo mee naar binnen.

Ook kan het helpen om je eigen kleding meteen na thuiskomst in de was te doen. Je neemt de pollen namelijk ook ongezien mee in je kleding, waardoor je ook binnen nog last van je hooikoorts kan krijgen. Als het hooikoortsseizoen op z’n piek is, kan het ook helpen om vaker je haar te wassen. De pollen kunnen namelijk ook ongemerkt in je haar meereizen.

hooikoorts-bed

4. Medicatie en immuuntherapie

Heb je na deze tips nog steeds last van ernstige klachten? Dan zijn er diverse soorten medicatie verkrijgbaar. Zo kun je ervoor kiezen om antihistamine pillen te slikken. Deze pilletjes helpen de ergste klachten te verminderen. Je koopt de pilletjes bij de drogist of de apotheek. Helpen deze pillen niet goed genoeg, ga dan naar de huisarts voor medicatie op recept.

Voor de echt zware gevallen bestaat er ook immuun-therapie. Bij deze therapie ontvang je via injecties of tabletten steeds een beetje meer van de stoffen waar je allergisch voor bent. Zo went je lichaam langzaam aan de stoffen. Hierdoor heb je uiteindelijk geen last meer van je hooikoortsklachten. Door het langzaam opbouwen van immuniteit kan de therapie wel lang duren: gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!