Living

Waarom een houten snijplank gezonder is en hoe je deze schoonmaakt

schoonmaken-houten-snijplank
Foto: Freepik

Het staat niet alleen mooier maar het is ook veel duurzamer om een houten snijplank te gebruiken. Een plastic snijplank is zeker niet echt milieuvriendelijk. Maar je denkt misschien dat het lastiger is schoon te houden is en dat een houten plank daardoor minder lang mee gaat. Ook is een houten plank vaak duurder in aanschaf. Maar als je de plank goed gebruikt en schoonmaakt gaat deze juist heel lang mee. Womanly geeft je hiervoor de tips en tricks.

Waarom is een houten snijplank beter dan plastic?

Als je een houten snijplank regelmatig gebruikt ontstaan er groeven in van het snijden. Deze kun je heel makkelijk schoonmaken waardoor de bacteriën verdwijnen. En gaat de plank daarom langer mee dan een plastic snijplank. Bovendien doden de tannine de bacteriën in hout en is het veel beter voor je mes. Het oppervlak van hout veert iets mee waardoor een mes ook veel langer goed scherp blijft.

Het is wel belangrijk om een houten snijplank, voor je het gaat gebruiken, goed in te smeren met olie. Daarvoor gebruik je natuurlijk een olie die geen geur of smaak heeft. Je hebt speciale snijplank olie hiervoor of je kunt druivenpitolie gebruiken. De olie geeft een natuurlijke beschermlaag aan je plank waardoor bacteriën zich niet kunnen nestelen en het hout droogt daardoor minder uit, waardoor je plank langer goed blijft. Doe dit af en toe zodra je plank weer wat droog is geworden.

houten-snijplank

Was de houten snijplank met de hand af

Zorg ervoor dat je de plank na gebruik met de hand afwast, dus niet in de vaatwasser, en goed afdroogt. Als je een houten snijplank lang laat weken kan die krom trekken of juist uitzetten. In de vaatwasser kan de plank zelfs gaan splijten. Zet de plank na het afwassen rechtop zodat de nerf van het hout  verticaal staat. Dan heeft het geen kans om krom te trekken. En het staat ook nog mooi op je aanrecht.

olie-houten-snijplank

Vlekken en geurtjes van je snijplank verwijderen

Krijg je een vlek er maar niet uit of hangt er een geurtje aan? Dan moet je deze net even anders reinigen. Knijp een citroen uit of doe er wat azijn op, smeer uit met keukenpapier en strooi er zout over. Laat dit een kwartiertje intrekken en spoel daarna met water af. Dit kan ook met zout en baking soda en daar met een opengesneden citroen over strijken. Je plank ziet er weer mooi uit en ruikt weer fris. Als de groeven in je plank na verloop van tijd groot zijn geworden of er zelfs een scheur in zit is het pas tijd voor een nieuwe.