huid-verzorgen-menopauze
Bron: Instagram @eclatant.beauty
Beauty

Zo blijft je huid prachtig tijdens de menopauze

Tijdens de overgang en de daarop volgende menopauze ondergaat een vrouw zowel mentaal als fysiek veel veranderingen. Deze veranderingen in je hormoonbalans kunnen leiden tot onder andere zweetaanvallen, somberheid en een vermindering van de hydratatie en elasticiteit van je huid. Vervelend, maar gelukkig zijn er veel manieren om je huid tijdens de menopauze toch een optimale verzorging te geven. 

Minder oestrogeen, meer testosteron

De overgang begint bij de meeste vrouwen al eerder dan je zou denken. Rond 35e levensjaar neemt het hormoon oestrogeen in het lichaam af en rond 40-45 begint de overgang. Deze houdt zo’n 5 tot 10 jaar aan totdat de menopauze begint. Het lichaam heeft geen eitjes meer en de menstruatie stopt bij de meeste vrouwen volledig.

Als het oestrogeen daalt, neemt tegelijkertijd het testosteron hormoon toe. En dat is geen goed nieuws voor je huid. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt er namelijk voor dat je huid vol en elastisch blijft.  Ook maak je tijdens de menopauze minder elastine en collageen aan. Deze zogenaamde structuureiwitten houden je huid elastisch en soepel. Door de vermindering van deze eiwitten en het oestrogeen kan je huid tijdens de menopauze brozer, droger en dunner aanvoelen.

menopauze-huid-verzorging

Supplementen, smeren en drinken

Helaas: het natuurlijke proces van ouder worden houdt je niet zomaar tegen. Maar er bestaan wel diverse manieren om je huid extra goed te verzorgen tijdens de veranderingen die het door de menopauze ondergaat. Om te beginnen is een goede reiniging van je gezicht tijdens de menopauze extra belangrijk. Door de toename van testosteron in je lichaam heb je namelijk meer kans op acne. Reinig daarom ’s ochtends en ’s avonds je huid met bijvoorbeeld de anti-aging cleanser van LABAREAU.

Gebruik na het reinigen eerst een serum met retinol of hyaluronzuur. Retinol bevat vitamine A die je huid stevig en voller maakt. Smeer daarna  een voedende dagcrème met SPF en vitamine C. Want wist je dat de zon voor 80% de boosdoener is van huidveroudering? Tijdens de overgang vermindert ook het lichaamseigen eiwit collageen in je lichaam, dat zorgt voor een soepele en gehydrateerde huid. Om dit tekort aan te vullen, neem je het beste elke dag een collageen supplement, zoals bijvoorbeeld de Collageen beauty blend van éclat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Womanly (@womanly_nl)

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!