Life & Health

Zo krijg je een huilende baby weer stil volgens wetenschappers

huilende-baby-stil-krijgen

Iedereen met een baby weet dat het leven niet altijd even makkelijk is. Zo schreven we laatst over de nieuwe Nederlandse film: Oei, ik groei! Waarin op een komische manier alle herkenbare sprongetjes van een baby voorbij komen. Soms kan je mini ontroostbaar blijven huilen en dit je tot wanhoop drijven. Gelukkig hebben wetenschappers een manier gevonden om je huilende baby te kalmeren. 

Wetenschappers bestuderen hartslag

In een nieuwe studie hebben de geleerden zich bezig gehouden met de vraag hoe je een baby het beste kunt sussen. De Nederlandse populaire wetenschappelijke nieuwssite Scientas had dit onderzoek gedeeld. En daar zijn we heel dankbaar voor. Nu maar hopen dat het echt werkt om je baby in een mum van tijd weer stil te krijgen. Tijdens het experiment hielden onderzoekers moeders in de gaten die thuis hun kind op verschillende manieren probeerden te sussen.

Ze zagen dat de moeders het op verschillende manieren probeerden. Sommige moeders duwden hun baby in de kinderwagen en weer anderen droegen hun kind of hielden hun kroost vast. De wetenschappers bestudeerde met behulp van elektrocardiogram de hartslag van de baby en brachten veranderingen in combinatie met het gedrag in kaart.

huilende-baby

Huilende baby weer stil krijgen

De onderzoekers verzamelde al gegevens en hebben vervolgens een werkend stappenplan opgesteld dat baby’s helpt om te stoppen met huilen. Het advies is misschien simpeler dan je denkt. Volgens de wetenschappers moet je namelijk met je huilende baby vijf minuten wandelen. Het is ongelooflijk, maar alle onderzochte baby’s waren tegen die tijd gestopt met huilen.

Ze hadden na vijf minuten  een verlaagde hartslag en ongeveer de helft sliep zelfs. Zo’n 18 procent van de onderzochte baby’s sliep zelfs binnen één minuut nadat de vijf minuten waren verstreken,” vertelt Kumi Kuroda aan Scientias.nl. “Dit suggereert dat dragen de slaap vergemakkelijkt, zelfs overdag, wanneer baby’s normaal gesproken wakker zijn.”

baby-voetjes

Reden waarom korte wandeling helpt

De verklaring dat dit goed werkt heeft volgens wetenschapper Kuroda te maken met het parasympatische zenuwstelsel. Nu denk je vast: ‘wat houdt dit dan in?’. Dit is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen beïnvloedt zodat je lichaam in rust en herstel kan komen. Het vijf minuten wandelen bevordert overigens alleen de slaap bij huilende baby’s. De kindjes die van tevoren al rustig waren zijn hier dus niet gevoelig voor.

Zo simpel kan het dus eigenlijk zijn om een huilende baby stil te krijgen met een korte wandeling. Naja, dat hopen we in ieder geval, maar we vertrouwen op de wetenschap. De wandelsnelheid maakt trouwens geen verschil. Je kan het dus op je eigen tempo doen. Wel is het belangrijk om tijdens de vijf minuten niet tussendoor te stoppen of te draaien. Volgens Kuroda zullen baby’s dit zelfs merken wanneer ze slapen.

kinderwagen-huilende-baby-stil

Dit moet je vooral niet doen

Volgens de wetenschappers helpt het niet om een huilende baby zittend vast te houden. De hartslag van de baby gaat in dit geval juist omhoog en je hebt dan kans op een baby die nog veel harder gaat huilen. En dat willen we natuurlijk niet hebben. Wij zijn heel erg benieuwd naar de tips van de wetenschappers. Zou toch een uitkomst zijn als het zou helpen.