Geld & Carrière

Zo houd jij je huis warm zonder torenhoge energierekening

huis-warm-hoge-energierekening
Foto: Freepik

We hopen natuurlijk de zomer zo lang mogelijk vol te houden, maar de donkere dagen gaan er nu toch echt weer aankomen. En dat houdt ook in dat het weer kouder gaat worden. Na vorige winter willen we ook dit jaar weer zo veel mogelijk besparen op onze energierekening. Tenslotte blijft dit een van de hoogste kostenposten van ons levensonderhoud. Hier lees je wat voor makkelijke en slimme oplossingen er zijn om energie te besparen en dus je kosten laag te houden.

Slimme oplossingen voor een lage energierekening

Je denkt al snel aan allerlei zaken als isolatie, dubbelglas en warmtepompen, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Er bestaan namelijk ook oplossingen die veel minder kosten maar wel veel besparen. Bijvoorbeeld het aanschaffen van goede gordijnen, zoals thermische- of verduisteringsgordijnen. Die houden warmte vast en kou tegen en kun je ook prima online kopen. Ook gordijnen achter de voordeur of bij een trapgat schelen veel aan warmteverlies.

Ook is de aanschaf van vloerkleden een goede tip. Het ziet er niet alleen leuk en warm uit, maar op je harde houten of stenen vloeren houdt het ook de warmte veel langer vast. Als je dus geen vloerverwarming hebt of kunt aanschaffen is dit een oplossing die makkelijk is te doen. En ook die vloerkleden kun je goed online vinden. Er zijn vaak goede aanbiedingen op bijvoorbeeld Fonq te vinden. Op die manier houd je op een leuke manier je energierekening laag.

vloerkleed-tips-lage-energierekening

Tocht tegengaan voor een lage energierekening

We zijn vaak wat gemakzuchtig en laten in huis veel deuren altijd open staan. Als je de deuren zoveel mogelijk gesloten houdt, voorkom je dat warmte ontsnapt naar ruimtes waar dit niet nodig is. Dus wen jezelf en de rest van het gezin dat aan. Dat geldt dus ook voor de ramen. Nadat je het huis even hebt gelucht, sluit ze dan ook weer. En check daarnaast goed welke plekken in huis tochten. Leg tochtstrips aan bij deuren en ramen. Vooral onder je deur kan dit veel schelen. Voel maar eens met je hand hoeveel tocht daar nog door komt.

open-haard-lage-energie-rekeningMeer tips voor een lage energierekening

Als je het teveel werk vindt om overal tochtstrips te doen, leg dan gewoon wat handdoeken of kussens bij je ramen. Kun je die in het voorjaar weer weghalen. En heb je een open haard? Dan heb je geluk. Scheelt weer een avondje geen verwarming aan doen en dat is het beste voor een lage energierekening. Nog een slimme tip: zorg dat je de bomen en struiken voor je ramen laag houdt zodat de zon goed binnen kan komen. Want ook zon in de winter verwarmt een ruimte snel en dat houdt in dat je verwarming laag kan blijven.