recept-gezonde-hummus
Food & Drinks

De gezonde voordelen van Hummus en hoe je het zelf maakt

Hummus, humus, hoummous of hoemoes, zoveel manieren waarop het wordt geschreven maar het gaat allemaal over hetzelfde. Heel veel mensen hebben het altijd in hun koelkast staan. En we gaan er ook vanuit dat het gezond is. We eten het als broodbeleg, als dip, als bijgerecht bij couscous en ga zo maar door. Maar is het ook echt zo gezond en waarom kopen we het in de supermarkt terwijl het zo gemakkelijk zelf te maken is.

Waar is hummus van gemaakt?

Hummus is een gerecht wat uit het Midden-Oosten komt, uit Levant wat in Libanon ligt. Maar wordt ook in veel andere keukens gebruikt. Het is een mengsel van kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap en knoflook. En is op die manier altijd vegan. In Nederland wordt het vaak gemixt met allerlei groenten zoals pompoen, biet, avocado en mango.

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan door de Consumentenbond naar het zout in allerlei producten. Daarbij komen heel wat hummus soorten niet zo goed uit de test. Vaak zit er echt teveel zout in. Dat terwijl je het heel makkelijk zelf kunt maken en je dus zelf het zout gehalte kunt bepalen. En het echt een gezond product is.

ingrediënten-hummus-geonde-recept

Wat is er zo gezond aan hummus?

Dankzij de kikkererwten bevat het heel veel eiwitten. Verder is het vrij van gluten, noten en zuivel, dus voor vrijwel alle allergieën een goed product. Het bevat daarnaast heel veel vezels en omdat er olijfolie in zit is het goed voor je hart. De sesam uit de tahin is ontstekings verlagend en het is een hele goede vleesvervanger. Genoeg redenen dus om het regelmatig te eten.

Zelf hummus maken met dit makkelijke recept

Je hebt 1 blik (400 gram) uitgelekte kikkererwten nodig. Doe dit met het sap van 1 citroen, 8 el tahin, 2 teentjes knoflook en een snufje komijn in de keukenmachine. Draai het tot een gladde massa. Als het nog wat te droog is doe er een beetje water bij. Maak op smaak met peper en zout. Zo makkelijk is het om te maken.

Garneer met wat kikkererwten, scheutje olijfolie en wat peterselie of koriander. Wat lekker brood erbij en klaar! Je kunt er ook een gekookte biet doorheen draaien voor bieten hummus of een andere groente wat je lekker vindt. Je kunt het 5 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast of je kunt het invriezen en dan zeker 4 maanden goed houden.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 💖

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, de allerleukste winacties en een zee aan inspiratie!