Food & Drinks

Dit is waarom je eigenlijk iedere dag roggebrood zou moeten eten

iedere-dag-roggebrood
Foto: Womanly

Een croissantje of een muffin voor ontbijt is heerlijk, maar bevat niet per se de meeste voedingsstoffen. Wel eens gehoord van roggebrood? Het ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit en ook de geur is ietwat apart, maar laat dit je niet afleiden van alle gezondheidsvoordelen die roggebrood heeft! Dit is waarom je eigenlijk iedere dag een plakje op je menu moet hebben staan.

Roggebrood als vervanging van tarwebrood

Roggebrood was vroeger, naast aardappels, een belangrijk onderdeel van de maaltijd voor veel Nederlanders. En met een goede reden: het is ontzettend voedzaam en vult goed. Tegenwoordig lijkt het alsof roggebrood meer en meer naar de achtergrond verdwijnt en vooral de jongere generatie lijkt er nauwelijks van gehoord te hebben. Zonde, want het verdient veel meer aandacht.

Alhoewel sommige mensen gruwelen van de korrelige structuur en de compacte en stroperige samenstelling, is roggebrood voor een ander de go-to lunch. Het is vezelrijk – dus goed voor de darmen en stoelgang – en bevat daarnaast vitamine B1, B2, B5 en B11. Verder bevat roggebrood meer ijzer dan tarwebrood, en dat zorgt weer voor een goede energievoorziening. Wil je écht gezond zijn? Eet er dan nog een stuk fruit naast dat veel vitamine C bevat. Dat helpt de ijzeropname in je lichaam versnellen.

roggebrood-gezond

Nog meer gezondheidsvoordelen van roggebrood

Naast al die vitamines, vezels en een hoop ijzer zorgt roggebrood ervoor dat je langer een vol gevoel houdt. Het bevat namelijk veel goede, ‘langzame’ koolhydraten die zorgen voor langdurige energie. Ook bevat een plakje roggebrood onverzadigde vetten die zorgen voor een gezond cholesterolgehalte (in vergelijking met verzadigde vetten).

Nog niet overtuigd? Laten we dan nog even delen dat het lekker goedkoop is. Voor een pakje Fries roggebrood van de Albert Heijn (500 gram) betaal je €1,39. Kost weinig, vult goed, is gezond, wat wil je nog meer? Als je de smaak van Fries roggebrood toch iets te heftig vindt kun je ook gaan voor de Brabantse variant: die wordt gebakken in plaats van gegaard en is vaak iets lichter. Beleg je broodje met verse haring of, als het je allemaal iets te gezond is, met veel boter en een dikke plak oude kaas. Smullen maar!

roggebrood-brabants